Cel mai frumos velier din lume, Amerigo Vespucci

Home « Ambarcatiuni « Cu vele

Nava-şcoală a Marinei Militare Italiene, „Amerigo Vespucci“ este de mai bine de 81 de ani etalonul de frumusețe al standardelor velierelor de pretutindeni. Ambarcațiunea este spectaculoasă prin lungimea de peste 80 de metri, dar și prin cele 24 de vele pe care vântul și curenții maritimi le folosesc de atâția ani. Cum a rezistat în timp?

Simbolul Marinei Italiene oriunde în lume este “Amerigo Vespucci”, velierul „botezat” în cinstea celui mai mare navigator al tuturor timpurilor. Apariția acestei ambarcațiuni pe mapamod se datorează Reginei Marina, care în 1925 a comandat două nave-școli designerului General Lieutenant Francesco Rotundi de la Italian Navy Engineering Corps, având ca inspirație modelul Monarca. Prima navă proiectată de Rotundi a fost Cristoforo Colombo, lansată la apă în 1928, de care italienii s-au folosit până în 1943, când a fost confiscată de URSS, în urma celui de-al doilea război mondial. Despre aceste acțiuni ale URSS-ului am mai povestit aici, de această dată despre nave românești.Name

Cea de-a doua navă a fost pregătită de lansare la apă în februrarie 1931, iar din luna iulie a aceluiași an, Amerigo Vespucci a fost la datorie. Cu o pauză de câțiva ani după izbucnirea celui de-al doilea război mondial, nava-școală a „ghidat” pe mările europene și nu numai zeci de mii de cadeți. Pentru a-și demonstra măiestria, Amerigo Vespucci a făcut o călătorie în jurul lumii, scăldând toate apele și vizitând mare parte din porturi, inclusiv Portul Constanța. De atunci, velierul a mai putut fi vizitat în Portul Constanța de încă două ori.

Design-ul velierului italian

Coca este de culoare neagră, iar puntea din lemn de tec trebuie schimbată o dată la trei ani. Pupa și prova sunt decorate cu ornamente complicate, sculptate în detaliu. De asemenea, pe punte se găsește și statuia lui Americo Vespucci, sculptată într-o mărime impresionată.

Echipajul Amerigo Vespucci

Pentru a porni la drum, Amerigo Vespucci are nevoie de 16 ofițeri, 70 subofițeri și 190 de marinara. Capacitatea maximă a velierului este de 450 de persoane.

Date tehnice

Amerigo Vespucci este un velier cu motor, cu trei catarge verticale şi un bompres la proră. Catargele au vergi cu vele pătrate, care împreună cu velele latine însumează suprafaţa de 2.650 metri pătraţi cu un total de 24 de vele. Acestea sunt din pânză naturală. Nava are o lungime de 82.4 m, lăţimea de 15,6 m, înălţimea catargului mare de 54 m şi un pescaj de 7,2 m. Propulsia este asigurată de două motoare diesel care, cu toate pânzele ridicate, poate atinge viteza maximă de aproximativ 10 noduri (19 kilometri pe oră).

Sursa foto: wikipedia.org

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: Amerigo Vespucci, velier
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement