Phenomenon, liderul necontestat al vitezei pe apă

Home « Ambarcatiuni « De viteza

În 2010, o echipă de ingineri ai NASA, Boeing și arhitecți navali ai armatei Statelor Unite ale Americii au prezentat la Miami International Boat Show ”monstrul” care domină apele: Phenomenon. Fenomenul, așa cum îi sugerează și numele, folosește 12.000 cp și ajunge la 250 mph datorită motorului cu 4 turbine T-55-L-7C Lycoming. Cum s-a născut Phenomenon?

Vedeta încă necontestată își impune prezența în primul rând prin design: combinația de portocaliu, violet și verde rămâne ca o amprentă în memoria tuturor celor care o văd, pe apă sau pe uscat. Fiind o barcă exclusiv de viteză, scaunele din interior sunt identice cu cele ale mașinilor de curse NASCAR, îmbrăcate în fibră de carbon. Ambarcațiunea măsoară 56 de picioare, iar materialul folosit pentru construcția ei este fibra de sticlă.

Principalul scop al construirii acestei bărci a fost doborârea recordului mondial la viteză pe apă, 220.5 mph. După un lung proces de fabricație și investiții pe măsură, Phenomenon și-a asigurat supremația în top. Succesul a fost însă umbrit de decesul celui care a creat-o.

Al Coopeland, părintele spiritual al lui Phenomenon

Primul prototip a fost creat de Al Copeland Sr., fondatorul restaurantelor Popeyes Famous Fried Chicken & Biscuits, fost pilot de curse în perioada 1980-1990 și proprietarul echipei de curse Popeyes Offshores. După doi ani de lucru intens la crearea Phenomenon, Al a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer, extrem de agresivă. În doar opt luni de la aflarea acestei vești, Al Coopeland Sr. a murit.

Ultimele sale dorințe au fost găsirea tratamentului pentru tipul de cancer de care suferea și asigurarea că Phenomenon va fi cea mai rapidă barcă cu motor din lume și va doborî recordul mondial. Băiatul său, Al Coopeland Jr., i-a îndeplinit această ultimă dorință tatălui: cu ajutorul specialiștilor NASA și Boeing a reușit să-i transforme tatălui visul în realitate. După doi ani de la lansarea oficială, Phenomenon este încă numărul 1.

Caracteristici tehnice:

  • Lungime: 17 metri
  • Lățime: 4.14 metri
  • Material de construcție: fibră de carbon
  • Pasageri: 2 + 4
  • Capacitate totală: 1960 galoane

Sursa foto: copelandsphenomenon.com

De viteza

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: boat show, Boeing, NASA, Phenomenon
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement