Ce este un Flotel?

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Cazarea în timpul navigației, pentru echipajele care lucrează în industria de foraj, este oferită de Flotel. O ambarcațiune denumită așa în urma unui mix al termenilor „floating“ și „hotel“ (hotel plutitor). Acest tip de ambarcațiuni - flotels - au fost utilizate încă de la sfârșitul anilor 1970 pe platformele petroliere aflate în largul oceanelor. De-a lungul anilor, necesitatea și importanța acestora au crescut, atingând limite considerabile.

Flotel s-a născut în urma ideii de a crea o platformă semi-submersibilă, care să poată fi poziționată sau ancorată în apropiere de țărm, pentru ca echipajul să poată efectua operațiuni neîntrerupte de foraj. Însă, la scurt timp, au apărut nenumărate probleme care au dus la schimbarea structurii sale. Astfel, platformerle semi-submersibile au fost eliminate în favoarea navelor personalizate Flotel.

Comparație între Platforma Flotel şi Navele Flotel

Eficienţa platformei semi-submersibile este ridicată în largul mării, în cazul în care vremea se dovedește a fi imprevizibilă. În schimb, navele Flotel nu pot fi ancorate sau implemetate în zonele cu vreme imprevizibilă, întrucât echilibrul lor este mai scăzut. În ceea ce privește costurile implicate în construcția celor două tipuri de ambarcațiuni plutitoare, platforma Flotel impune o investiție mult mai mare în comparație cu navele – hoteluri plutitoare – Flotel. Însă, dacă luăm în cosiderare echilibrul pe mare și facem o comparație între navele Flotel și platformele petroliere, cea de-a doua categorie câștigă cu detașare.

Platformele Flotel au un mare avantaj față de hotelurile plutitoare: proiectare stabilă și sigură, datorită design-ului simplist și structurii bine implementate. Însă, ele nu se pot deplasa cu rapiditatea hotelului Flotel. Iar această calitate este esențială în cazuri de urgență. Un exemplu privind utilizarea acestui tip de cazare în mijlocul mării, a fost implementarea rapidă a unui hotel plutitor în timpul operațiunilor de curățare a petei de petrol din Golful Mexic, în 2005. În timp ce platforma petrolieră este greu de mișcat, în cazul unor astfel de probleme, hotelul plutitor poate ajunge rapid la fața locului, iar echipajul poate fi instruit pe durata drumului.

Rapiditate și eficiență

Extragerea petrolului submarin constituie o componentă esenţială a operaţiunilor maritime actuale. Ca atare, navele Flotel devin necesare pentru a asigura cazare și facilităţi pentru siguranța întregului echipaj în timpul operațiunilor de foraj pe mare. Evoluția de la platforma petrolieră la un hotel plutitor, cu aceleași funcții, având în plus facilități de cazare pentru echipaje, a reușit să aducă mari câștiguri pieței petroliere, prin eliminarea timpului pierdut cu transportul și acomodarea echipajului (dus - întors spre țărm etc).

Motiv pentru care, dezvoltarea începe să atingă noi limite: au apărut barjele plutitoare - navele cu fundul plat, pentru transporturi grele pe căile navigabile. Acestea funcționează ca și hotelurile plutitoare și, spre deosebire de predecesorii lor, sunt echipate cu gadget-uri de înaltă tehnologie care ajută echipajul de la bord să-și cunoască și mențină pozițiile oceanice și să mențină o legătură constantă cu platformele petroliere aflate în misiune de exploatare.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iulie 2012
Etichete pentru acest articol: flotel pentru petrolisti, hotelurile plutitoare, iulie
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement