Ce sunt navele fantomă?

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Fantome, spirite din adâncuri sau nave blestemate... Sună înfricoșător, nu? Însă și destul de tentant cât să îți trezească curiozitatea. Nu-i niciun secret că poveştile cu nave fantomă tulbură liniștea marinarilor și pasionaților de adâncuri de milioane de ani. Cu toate acestea, curiozitatea și misterul rămân în sufletele oamenilor, indiferent de câte explicații ar primi. Ce sunt navele fantomă, de ce au fost numite astfel și ce mistere ascund? Sunt câteva dintre întrebările la care nici noi nu am găsit un răspuns concret, ci doar câteva posibile explicații...

Încă de demult, navele fantomă sunt cunoscute drept ambarcațiuni care desfășoară activități sumbre și au puteri supranaturale. Au puterea de a dispărea în ceață, de a merge cu viteza vântului și de a arunca blesteme crunte asupra celorlalte nave care le încalcă teritoriile. Nu știm dacă există într-adevăr nave fantomă, însă știm marinari care întăresc legendele înfricoșătoare ale unora dintre ele.

Mary Celeste

Cine nu cunoaște legenda navei fantomă Mary Celeste? Este una dintre cele mai misterioase și longevive povești din lumea marină. Vasul britantic Mary Celeste a fost descoperit în decembrie 1872 în Oceanul Atlantic. Se spune că vasul era blestemat, el fiind găsit pustiu, fără urmă de căpitan sau echipaj, deși se afla în mijlocul Oceanului Atlantic. Nu suferise niciun accident și era în stare foarte bună de funcționare.

Cu toate acestea, vasul plutea în ocean, iar eventualele cadavre nu au fost găsite nici până în zilele noastre. Legenda spune că primul căpitan al navei a murit după prima zi de navigație pe Mary Celeste. În urma descoperirii lui, au apărut nenumărate speculații înfricoșătoare. Însă, nici astăzi, după 133 de ani de la descoperirea vasului, nu s-a aflat cum a dispărut echipajul.

Olandezul Zburător

Legenda Olandezului Zburător este o altă poveste cu un vas-fantomă, care reușește să capteze atenția marinarilor și nu numai. Legenda se învârte în jurul căpitanului navei, Falkenburg. Se spune că bărbatul și-ar fi pierdut sufletul la un joc de zaruri cu diavolul, pentru a-și scăpa echipajul cu viață dintr-o furtună devastatoare. Însă pedeapsa cerească ar fi fost una pe măsură.

Corabia, împreună cu toți membrii echipajului, a fost blestemată să colinde mările până la Judecata de Apoi, fără a putea ascosta vreodată. Potrivit legendei, de atunci, sufletele marinarilor au rămas captive pe vasul damnat, iar acum bântuie apele pentru a găsi o ambarcațiune cu ajutorul căreia să le poată transmite mesaje celor dragi.

Regina Maria

Regina Maria (Queen Mary), sau Fantoma Gri, a fost o croazieră de linie care transporta pasageri în apele Oceanului Atlantic. Croaziera deține una dintre cele mai înspăimântătoare legende. Ea se află acum ancorată în portul din Long Beach, California, însă nu multă lume îndrăznește să o viziteze. Motivul: legenda spune că e bântuită. De-a lungul timpului, pe navă și-au pierdut viața peste 49 de oameni și se spune că este „locuința“ a peste 150 de spirite.

Mulți angajați și vizitatori susțin că au văzut un om cu barbă, care dispare când ajunge la ușa cu numărul 13. Pe punte, la clasa I, mulți spun că se simt spiritele unor femei, care fac baie în piscină. Pe jos se văd urmele tălpilor ude ale acestora, deși piscina nu a mai fost umplută cu apă de peste trei decenii. Mai mult, la clasa a doua se aud plânsetele unor bebeluși, care s-ar fi înecat în timpul unei călătorii.

La fel ca Mary Celeste sau Olandezul Zburător, există multe alte nave care s-au scufundat, poveștile lor fiind transformate în adevărate legende de marinari. Cu toate acestea, nici una dintre poveştile cu nave-fantomă nu pot fi catalogate drept 100% adevărate. Adesea, ele apar în urma unor accidente marine petrecute cu ani în urmă și rămase nedeslușite de Coasta de Gardă. În lipsa unei explicații logice, marinarii au dat vina pe forțele supranaturale și pe spiritele oceanelor.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: 2012en.ro

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement