Croaziera pe bule (video)

Home « Ambarcatiuni « Inedit

S-a inventat croaziera care levitează pe apă! Surprinzător, dar, în curând, ne vom putea petrece vacanța pe o croazieră care... plutește pe bule de aer! Nu este o minune, ci un sistem revoluționar de economisire a combustibilului.

Două nave de croazieră AIDA vor revoluționa piața ambarcațiunilor de lux datorită primului sistem de economisire a combustibilului, care funcționează cu bule de aer. Sistemul creat de Mitsubishi Heavy Industries (MHI) pentru navele de croazieră AIDA se numește „Mitsubishi Air Lubrication System“ (MALS) și face o economie a combustibilului de până la 7%.

Aer comprimat, consum redus

Tehnologia ne este prezentată ca o inovație spectaculoasă și extrem de folositoare pentru toate catogoriile de ambarcațiuni maritime. Potrivit companiei MHI, se reduce consumul de combustibil şi de dioxid de carbon (CO2) cu ajutorul unui strat de bule de aer, introdus în ultimul compartiment de la baza navei, pe toată suprafața acesteia. Aerul se împrăștie apoi în bule mici, formând un „covor de aer“.

Astfel, solicitarea motorului se va micșora, iar consumul va scădea cu până la 7% pentru vasele de croazieră, spun reprezentanții MHI. În 2010, compania a verificat sistemul pe o navă de transport maritim, obținând un consum mai mic cu până la 13% față de cel uzual.

Nava pe bule, gata până în 2016

Sistemul a fost creat la cererea companiei germane AIDA, pentru două nave ale sale, cu scopul de a atrage potențiali clienți pasionați de ecologizare. Sistemul urmează să fie implementat pe o croazieră AIDA până în primăvara anului 2015, cu o întârziere care să țină cel mult până la începutul lui 2016.

Croaziera va fi construită de compania germană AIDA în atelierele MHI Nagasaki Shipyard & Machinery, va avea 25,000 de tone și va putea transporta aproximativ 3.250 de pasageri. Reprezentanții spun că nava va fi o adevărată bijuterie maritimă atât pentru design, cât și pentru tehnologia ultra avansată. Tu ce părere ai? Te-ai încumeta la o astfel de experiență pe bule, în mijlocul oceanului, sau ai opta pentru croaziere de lux clasice?

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: www.mhi.co.jp

Publicat in: iunie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement