SeaBird - submarinul fără motor

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Scufundări cu submarinul fără costuri exorbitante? Fii atent la SeaBird, pasărea de mare fără motor. SeaBird este un submarin unic, lansat de compania americană AquaVenture. Caracteristica cea mai importantă, care face diferența între acest submersibil și restul colegilor săi de breaslă, este lipsa motorului. Conceput pentru a fi un submarin de uz personal, design-ul a fost creat în așa manieră încât să echilibreze balanța între costuri și comoditate. În ciuda absenței unui motor, factorii de decizie ai proiectului au arătat faptul că submarinul va avea o viteză mai mare în comparație cu alte submersibile private.

Statistic vorbind, viteza medie cu care navighează un submarin privat este de aproximativ 16 km/h sau chiar mai puțin, dar SeaBird este capabil să prindă o viteză de peste 40 km/h sub apă. Inevitabil, la o asemenea descoperire vin și întrebărie curioase ale inginerilor: Cum poate un submarin fără motor să atingă o asemenea viteză și, mai ales, cum funcționează elicea cu propulsie sub apă, dacă nu are energie de la motor? Răspunsurile sunt simple....

Energie de la suprafață

...submarinul nu merge singur! Da, cum era de așteptat, lipsa motorului nu îi permite să înainteze singur în apele mării, astfel că va fi tractat de la suprafață, cu ajutorul unei nave. Submarinul se va putea scufunda la maximum 46 de metri, aceasta fiind limita de remorcare a navei. Potrivit companiei AquaVenture, ambarcațiunea care va ghida submarinele de la suprafață, are puterea de a tracta nu una, ci două SeaBird în același timp.

În interiorul primelor modele de submarine fără motor va exista un spațiu amenajat special pentru două persoane. Deși este proiectat precum un submarin de uz personal, compania nu și-a manifestat încă intenția de a dezvolta și o versiune monopost. SeaBird este echipat cu tehnologie de utimă generație, precum SONAR, GPS, ecran senzorial și sisteme de iluminare.

Detalii tehnice

SeaBird măsoară 6,5 metri lungime și are o greutate de aproape 3 tone. La un preț de 210.000 de euro, SeaBird este construit din oțel, plexiglas și fibră din sticlă cu protecție Kevlar (o poliamidă cu proprietăți mecanice deosebite, de 5 ori mai rezistentă decât oțelul). Design-ul exterior a fost realizat astfel încât, în cazul unui accident subacvatic, daunele SeaBird să fie foarte mici.

Submarinul SeaBird poate fi manevrat cu ajutorul unui control-stick și al unei cârme cu pedale sau cu ajutorul unei manete în stil joy stick, care pot fi manevrate sistematic axial în trei moduri diferite. Submarinul funcționează cu ajutorul unui sistem electronic încărcat cu baterii de 24 de volți. Bateriile utilizate pot fi comutate între ele pentru o perioadă de maximum 5 minute.

SeaBird pentru orice pasionat

Scopul principal al companiei AquaVenture, care se află în spatele întregului proiect SeaBird, este de a se asigura că entuziaștii marini nu pierd posibilitatea de a experimenta scufundările din cauza costurilor prea mari. Compania le oferă doritorilor beneficii precum ratele nominale pentru achiziționarea SeaBird. Astfel, submarinul va putea ajunge la îndemâna oricărui pasionat de sporturi subacvatice și de noi senzații nautice.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement