Ultima jucărie nautică: jetboard-ul

Home « Ambarcatiuni « Sport

Gadgetul” momentului în materie de sporturi nautice este jetboard-ul. Am aflat pe pielea noastră că acesta îți ridică adrenalina la maxim. “Jucăria” se caracterizează ca fiind cel mai nou mod de distracție și îți oferă o experiență inedită. Cum?

Salonul Nautic Internațional București a adus în atenția vizitatorilor și o paletă largă de sporturi nautice extreme, mai mult sau mai puțin obișnuite. La un scurt raid printre raioane am găsit și ultima jucărie nautică, așa cum se prezintă ea în pliantul promoțional: jetboard-ul. Ce este atât de diferit de celelalte tipuri de ambarcațiuni ? Răspunsul a fost oferit de Cătălin Manea, General Manager al RWK Holding, unicul importator de jetboard-uri în România: “Utilizatorul are control total asupra dispozitivului. În plus, nu ai nevoie de o altă ambarcațiune să te tragă, toată acțiunea o coordonezi tu. Forța gravitațională te ajută să faci tot felul de întoarceri și să mergi chiar paralel cu apa. Totul depinde de tine și de limitele tale.”Name

Puterea, viteza și agilitatea sunt cele trei caracteristici principale ale celui mai nou sport de apă. Ușurința cu care poate fi manevrat, stabilitatea și modul de utilizare fac ca jetboard-ul să fie atât pe placul începătorilor, cât și al celor avansați.

Trecând prin istorie am aflat că fiecare decadă a adus un sport nautic nou. Astfel, jet ski-ul a reprezentat inovația anilor '70, snowboarding-ul inovația anilor “80 și kitesurfing-ul cea a anilor '90. Astăzi, jetboard-ul reprezintă sportul noului mileniu. Mulți spun că designerii jetboard-ului au creat un concept infailibil al carcasei ca mai apoi să studieze și să gândească fiecare componentă tehnică astfel încât să fie perfect funcțională pe apă și să țină cont de aspectele mediului înconjurator în care urma să evolueze. Ani de cercetare și sute de ore de teste și încercări au făcut ca în 2009 primul model de jetboard, Sports, să fie lansat pe piață.

Iar azi, dispozitivul câștigă teren în rândul iubitorilor de sporturi nautice, reușind să concureze cu ski-ul nautic, surfing-ul, snowboarding-ul, wakeboarding-ul, kitesurfing-ul, kiteboarding-ul. Astfel s-a creat un nou sport nautic: jetboarding-ul. Ambarcațiunea de tip jet propulsat prin elice își lansează utilizatorul cu o viteză de până la 70 km/h. Și asta... pe apă.

Cea mai mare provocare a designerilor a fost integrarea și crearea unui motor suficient de puternic într-o placă de surf, însă la dimensiuni reduse. Mai mult decât atât, acesta trebuia să suporte o greutate medie de 110 kg și să ajungă la o viteză de 70 km/h. De la SNIB ştim că modelele lansate în 2011 beneficiază de un motor de 45 CP, combustibilul folosit este benzina și beneficiază de o capacitate de 5 sau 7 litri, plus un litru de rezervă, pentru a ajunge în siguranță la țărm.Name

Designerii au trebuit să se gândească și la prevenirea penetrării apei în interiorul carcasei și a compartimentului tehnic în care se află motorul, dar și la capacitatea de a menține utilizatorul și de a rezista vibrațiilor aferente motorului și a turației acestuia de 6500 rpm. Iar soluția a venit din zona militară: creatorii s-au inspirat după modele de avioane de vânătoare F-16, tehnologie utilizată și la submarinele militare. Noul dispozitiv a revoluționat tubul de admisie, iar lubrifianții și uleiurile de înaltă calitate permit motorului să funcționeze la temperaturi și presiuni înalte.

În ceea ce privește transportul și manipularea, s-a găsit o altă soluție inovatoare. Aripioarele montate pe partea inferioară a carcasei sunt construite dintr-un material de compozit și pot fi detașabile. Utilizatorii au libertatea reglării abilităților carcasei prin montarea unor tipuri diferite de aripioare, în funcție de operațiunea de manevrabilitate.

Totodată, jetboard-ul poate fi transportat pe un peridoc sau chiar pe capota mașinii. Avantajul major al peridocului este lansarea la apă mai usor, pe când în cazul transportului pe capotă, o serie de dezavantaje domină: greutatea jetboard-ului care apasă pe mașină, transportul până la apă, ancorare specială.

În România, o astfel de “jucărie” se vinde la prețul de 7.000 Euro + TVA, modelul basic, și urcă până la 15.000 Euro, varianta full options îmbrăcat în totalitate în fibră de carbon. “Momentan nu sunt foarte cunoscute în România, dar vreo câțiva tineri care au trecut pe la stand știau de el de pe Discovery sau pe de internet.” a adăugat Cătălin Manea.Name

Până acum s-au vândut doar două jetboard-uri în România, însă distribuitorul își dorește ca în 2012 să îl promoveze mai mult. “Anul acesta, îl vom promova pe lacul Snagov și pe litoral”, a mai declarat acesta.

Bineînțeles, o astfel de ambarcațiune necesită și un echipament minim format din cască și vestă de salvare - “Produsul este destul de nervos daca te aventurezi cu el să faci multe giumbușlucuri pe apă. Chiar și la 40-50 km/h impactul se resimte zdravăn, de aceea este bine să prevenim eventuale accidente prin purtarea echipamentului.”, ne-a sugerat Manea.


Sursa foto: jetboarder.com.au

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: concurs, jetboard, jucarie, rwk
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement