Etimologia yachting-ului și nu numai

Home « Ambarcatiuni « Yaht

Când spui „yaht” deja îți apare în minte o imagine cu o ambarcațiune impunătoare pe o apă cristalină, șampanie și ținute lejere. Cine a inventat, însă, conceptul de yachting și ce a însemnat el la origini? Nautica Magazine a făcut o scurtă incursiune în istorie și vă prezintă detaliile acestui hobby !

Secolul XVI. Flota olandeză era paznicul cel mai vigilent al Țărilor de Jos, locație preferată de pirați și alți „agresori”. Marinarii olandezi se foloseau de niște ambarcațiuni ușoare și rapide – jacht – cuvântul desemnând vânătoare. Însă aceste jacht-uri nu erau folosite doar în scopuri militare, ci și în scopuri non-guvernamentale, cum ar fi formalitățile vamale sau livrarea marinarilor la corăbiile acostate în larg.Name

Pentru că designul acestor ambarcațiuni era special, cei mai bogați comercianți olandezi și-au comandat jacht-uri și astfel s-a dezvoltat industria excursiilor de plăcere. Mai mult decât atât, s-a dezvoltat şi obiceiul ca între casele regale să se facă cadouri aceste yahturi, ca semn de bogăție și recunoștință.

Secolul XVII. Yahturile au început să fie din ce în ce mai populare pentru nordici și gama de produse s-a diversificat, cum este normal în orice industrie: au apărut speel-jachts, ambarcațiunile pentru plăcere și oorlog-jachts, pentru misiunile navale. În această perioadă, vorbim despre yahturi de 12 metri (39 picioare) și vergi (n.red. Bară - de lemn sau de metal - așezată perpendicular pe catargul unei corăbii, folosită la susținerea unor vele) a căror dimensiuni nu au mai fost schimbate până în 1960 când a apărut modelul de catarg Bermuda.

Moment istoric. Carol al II-lea al Angliei și-a petrecut o parte din exilul său în Olanda și, astfel, și-a perfecționat calitățile de sailor. Glorioasa întoarcere în Anglia la 29 mai 1660, când a împlinit vârsta de 30 de ani, a fost pe un yaht olandez. Datorită popularității acestei ambarcațiuni adusă în Anglia de regele Carol al II-lea, englezii au început să le achiziționeze și să se întreacă cu ele.

Clasificarea yahturilor

Ambarcațiunile de tip yaht pornesc de la o lungime de 6 metri și pot ajunge până la 98 metri, cum este cazul yahtului privat Eos, despre care am scris aici. O dată cu mărimea, și prețul pentru întreținerea ambarcațiunii crește, de aceea majoritatea posesorilor de yahturi dețin „bijuterii” între 7 și 14 metri, ideale pentru o familie sau un grup restrâns de prieteni.

Yahtul de zi – dinghy. Acestea sunt de dimensiuni mici, sub 6 metri lungime, care de obicei nu au o cabină și sunt destinate unei distracții de câteva ore sau chiar o zi, însă nicidecum pentru a-ți petrece noaptea la bord.

Yahturi de weekend. Dimensiunile acestora nu sunt cu mult mai mari, ajung până la 10 metri lungime. Ambarcațiunile sunt special create pentru excursii scurte, de două-trei zile, așa cum sugerează și numele. De obicei, aceste yahturi au o cabină confortabilă unde își pot petrece noaptea două sau chiar trei persoane. 

Yahturi de călătorie – cruising yachts. Această categorie este cea mai comună pentru posesorii de astfel de ambarcațiuni, dimensiunile fiind ideale pentru o vacanță pe apă de câteva zile: între 7 și 14 metri de confort și lux. Interioarele sunt destul de spațioase și cu design inovator, astfel încât să te simți ca într-o casă. De obicei, cruising yacht-ul are două cabine și un salon.

Yahturi luxury. În general, categoria luxury are ambarcațiuni peste 25 metri. Aici discutăm de design inovator și tehnologie de cel mai înalt grad. Aerul condiționat și sistemele audio-video sunt un device obligatoriu.

Yahturi de curse. Așa cum sugerează și numele, aceste yahturi sunt special create pentru competiții și pot ajunge până la 35 de noduri viteză în condiții maxime. Pentru că sunt yahturi de competiție, nu se pune un accent foarte mare pe designul interior dintr-un motiv foarte simplu: ambarcațiunea trebuie să fie cât se poate de ușoară. La bord, echipajul poate avea de la o singură persoană până la cursele cu echipaje chiar și de 30 de persoane.

Acum, dacă v-am convins, dar încă nu sunteţi decişi ce model de yaht să cumpăraţi noi vă recomandăm să ne urmăriţi în continuare şi sigur veţi avea de unde alege!

Sursa foto: wikipedia.org

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: yaht
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement