Titanic: 100 de ani de legende

Home « Evenimente « Inedit

De 100 de ani, omenirea este uimită de povestea Titanicului și de tragedia care a avut loc în zorii zilei de 15 aprilie 1912. Astăzi, fiecare aduce un omagiu celor aproximativ 1.500 de morți așa cum a considerat de cuviință. Echipa Nautica Magazine a făcut pentru dumneavoastră o selecție a celor mai importante omagii!

Orice pământean se cutremură atunci când aude cum au murit 1.500 de oameni: prin îngheț, în miez de noapte, în apa Oceanului Atlantic. Povesteam în articolul „Începuturi: Titanic, acum 100 de ani” toate detaliile scufundării legendarei nave. Pentru că a fost o tragedue care a impresionat întreaga planetă, mai multe monumente au fost ridicate peste tot prin lume în memoria celor 1500 de victime.

Muzeul TitanicName

La Belfast s-a deschis Muzeul Titanic, unde clădirea este o replică a camerelor de pe vas și este ridicată pe locul unde pachebotul și-a început voiajul spre tărămul făgăduinței. Noua clădire Titanic din Belfast are aceeași înălțime ca nava construită în urmă cu un secol, a costat 100 de milioane de lire și oferă o călătorie în timp, pe opulentul vas transatlantic. Vizitatorii se pot bucura de toate cele 3 niveluri ale navei, într-o cameră pe ai cărei pereți sunt proiectate imagini astfel încât să crezi că ești într-un lift.

Clădirea-mărturie are inclusiv celebra sală de bal, unde s-a petrecut serile dansante și unde pasagerii de la Clasa I și-au etalat rochiile, bijuteriile și au gustat cele mai rafinate băuturi și delicatese. Pentru că unii consideră povestea Titanicului romantică după ecranizarea filmului omonim în 1997, una dintre săli poate fi închiriată pentru organizarea nunții.

Există și un panou care reproduce mesajele din momentul dezastrului, când echipajul cerea disperat ajutorul navelor din apropiere. Aici, imaginile proiectate dau iluzia că apa se revarsă din toate părțile.

Excursia cu noul TitanicName

Balmoral, nava care se încumetă să refacă traseul legendarului Titanic, pleacă din portul Southampton. Pasagerii fascinați de povestea Titanicului au plătit mii de euro pentru șansa unică de a călători cu acest nou Titanic timp de trei săptămâni, ce redă întocmai atmosfera de început de secol XIX. Evenimentul Zilei scrie că Nava Balmoral va urma acelaşi traseu cu al Titanicului, după o escală la Cherbourg, în Franţa, şi una la Cobh, în Irlanda. "Nu este o vacanţă, este o călătorie de amintire", a explicat Philip Littlejohn, nepotul unui steward care a supravieţuit catastrofei. "Sunt sigur că bunicul meu ar fi mândru să ştie că povestea sa va fi împărtăşită de toţi pasagerii care vor efectua această călătorie", a adăugat el.

Pe vas au fost invitaţi rude, nepoţi, strănepoţi ai celor care au decedat pe Titanic, şi s-a anunţat că, în noaptea comemorării, pe vas vor ateriza cu elicopterul Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, actorii principali ai filmului din '97, care au asistat de curând la lansarea fimului lui James Cameron în 3D, şi preoţi ai mai multor religii vor ţine o slujbă pentru cei care au murit atunci".

Prețul călătoriei comemorative

Pentru a participa la această călătorie, fiecare dintre pasageri a plătit între 2.799 şi 5.995 de lire sterline, însă toate locurile s-au vândut în urmă cu doi ani. Pentru banii plătiţi, cei aflaţi la bord vor avea parte de feluri de mâncare inspirate de cele servite pe Titanic şi de o orchestră, asemeni celei care a cântat pe vas conform legendei, până când a fost înghiţită de apă.

Mondenități româneștiName

Conform Știrilor Pro Tv, printre pasageri se află un miliardar român, dar și câțiva membri ai echipajului, tot din România.Cornel Tăbăcaru a cumpărat încă de acum trei ani primul bilet pus în vânzare pentru această croazieră, suma de 50.000 de euro dacă cităm ca sursă Pro Tv sau 75.000 de euro, dacă ne luăm după Realitatea Tv. "A fost pasiunea mea. Am citit enorm despre Titanic, iar de trei ani nu mă lasă să dorm, iar acum sunt aici. Luni (n.red.: 9 aprilie 2012) este singura zi în care vom coborî, vedem nu știu ce oraș acolo în Irlanda. Apoi nu ne mai mișcăm până în ziua de 14, la ora 11.40, când l-a atins ghețarul și până pe 15 la ora 2.10. Va fi o procesiune de "respect", adică vom arunca flori în ocean. Suntem deasupra, se va vedea pe sonar epava. Atunci este așteptat cu elicopterul și DiCaprio", declară Cornel Tăbăcaru.

Ca să intre complet în poveste, pasagerii și-au comandat și costume de epocă, special pentru călătorie, iar la bord vor răsuna acorduri ale unor melodii din secolul trecut. Cabinele, mobilierul și meniurile sunt exact ca ale navei RMS Titanic.

Rămășițele TitaniculuiName

După 73 de ani de la scufundare, Robert Ballard, cu ajutorul navei rusești Keldish, a descoperit epava Titanicului care beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic. "La 100 de ani după ce s-a scufundat, epava beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic", apare într-un comunicat al organizaţiei.

"Vestigiile Titanicului se află la aproximativ 4.000 de metri sub apă în largul insulei Newfoundland. Epava se află în ape internaţionale, niciun stat nu poate revendica o jurisdicţie exclusivă asupra locului", a amintit Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Aisbergul ucigător – fotografia care a făcut ocolul PământuluiName

O fotografie originală alb-negru a aisbergului care a scufundat Titanicul a fost descoperită recent. Instantaneul a fost realizat de un pasager al RMS Carpathia, vaporul care a mers în salvarea celor 700 de supravieţuitori ai tragediei din aprilie 1912.

Celebra fotografie aparține lui Helen Waldron, în vârstă de 73 de ani, nepoata lui Nelle Snyder, una dintre supraviețuitoarele catastrofei. Potrivit lui Helen, bunicii ei, Nelle şi John, au fost forțați să urce într-o barcă de salvare. Ca mulţi alţi pasageri ai Titanicului, şi ei credeau că vasul "este imposibil de scufundat".

Imaginea a intrat în posesia lui John Pillsbury Snyder, un bărbat din Minnesota în vârstă de 24 de ani, care se întorcea în America din luna de miere, cu soţia lui, Nelle, la bordul Titanicului, scrie Daily Mail. În imagine este vizibilă şi una dintre bărcile de salvare pe care s-au refugiat pasagerii Titanicului, după impactul cu aisbergul.

Sursa foto: businessinsider.com / cruiselinehistory.com / titanicmuseum.com / startribune.com

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: povestea titanicului, titanic
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement