Groapa de gunoi a Oceanului Pacific

Home « Evenimente « Internationale

Poluarea nu afectează doar atmosfera, ci și apele oceanice. Gropile de gunoi au devenit adevărate focare de infecții pentru omenire, ele reușind să se extindă și în ocean. Greu de crezut, dar o parte din Oceanului Pacific a ajuns un adevărat coș de gunoi, plin de deșeuri. Nu o spunem noi, ci aceasta a fost concluzia cercetătorilor, care au declarat oficial mijlocul Pacificului de Nord ca fiind Groapă de Gunoi.

De la distanță se poate observa o zonă interns colorată. Nu este reflexia unui curcubeu, ci milioanele de plastice care plutesc pe Oceanul Pacific. Resturile au fost adunate laolaltă de curenții oceanici în ani de zile, transformând zona limpede și curată a Oceanului într-un coș de gunoi, aproape imposibil de reciclat. Zona poluată este imensă, iar resturile sunt răspândite, făcând colectarea și curățarea zonei extrem de dificilă.

Cum s-a format?

Groapa de gunoi din Pacific este un fenomen care s-a format cu ajutorul vârtejurilor produse de curenții oceanici din apele Pacificului de Nord. Acești curenți oceanici sunt des întâlniți în apele Pacificului de Nord, ei fiind principalii „vinovați“ pentru apariția gropii de gunoi. Curenții se deplasează întotdeauna în direcția acelor de ceasornic și adună toate deșeurile de pe malurile de est și vest ale Oceanului, transportându-le pe toate în același loc: mijlocul Oceanului Pacific de Nord. Rezultatul: o imensă pată de mizerie, care nu doar poluează, ci se și mărește de la zi la zi. Dimensiunile mari ale gropii de gunoi au început să le dea de furcă navelor și pescarilor, care sunt nevoiți să ocolească zona din pricina poluării.

Efectele gropii de gunoi

Și, în timp ce oamenii evită să traverseze zona, preferând să ignore fenomenul, animalele marine au cel mai mult de suferit! Nu știu ce înseamnă poluarea, nu simt pericolul și, din neatenție, cad pradă milioanelor de plastice îngrămădite în mijlocul apei. Urmarea? Multe dintre ele se sufocă, nereușind să scape dintre gunoaie, iar altele ajung să fie tăiate până la sângerare de colțurile ascuțite a pet-urilor rupte. Resturile nu înseamnă numai plastic, ci și substanțe toxice, care sunt complet non-biodegradabile, cum ar fi plase de pescuit, care se dovedesc a fi adevărate capcane pentru mamiferele acvatice precum balenele și delfinii.

Partea cea mai nefericită constă în faptul că deșeurile se înmulțesc vizibil pe zi ce trece, iar cantitatea imensă este aproape imposibil de curățat. Potrivit unui cercetător, care a analizat în detaliu fenomenul, operațiunea de curățare a Oceanului Pacific este atât de costisitoare încât ar putea falimenta mai multe națiuni. Nu, nu este o exagerare. Groapa de Gunoi din mijlocul Oceanului Pacific se extinde pe mai multe mile, amenințând puternic dezvoltarea vietăților marine. Mai ales acum, în timpurile noastre, când încălzirea globală și deversările de petrol au devenit principalele pericole atât pentru oameni, cât și pentru vietățile marine.

Cum putem ajuta?

Este clar: ne este imposibil să adunăm toate deșeurile care s-au strâns în mijlocul Oceanului Pacific de Nord. Însă nu este prea târziu pentru a ne repara și îndrepta greșeala. Putem tinde către ecologizare, prin utilizarea elementelor biodegradabile în locul celor toxice sau non-biodegradabile. Mai mult, ne putem organiza pentru a vărsa deșeurile în locuri special amenajate, în funcție de materialul din care sunt făcute.

Plasticul este printre cele mai periculoase deșeuri atât pentru animalele marine, cât și pentru păsări. Toate vietățile sunt atrase de culorile strălucitoare ale acestor deșeuri și, odată prinse printre ele, multe riscă să-și piardă viața prin sufocare. Prin utilizarea de saci din hârtie şi alternative care pot înlocui cu succes pungile de plastic, am putea să salvăm Oceanul Pacific de la degradare. Dă și tu o mână de ajutor, devenind un exemplu pentru prieteni sau familia ta, în ceea ce privește ecologizarea. Noi am început deja să o facem. Tu, ce mai aștepți?

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement