BioWAVE: electricitatea oceanică

Home « Evenimente « Lansari

Suntem aproape la fundul sacului de resurse naturale și tocmai de aceea cercetătorii nu se opresc din experimentat și inventat metode noi pentru a ne ușura existența. Iar cea mai nouă invenție sare în ajutorul zonei de electricitate. Vorbim despre o metodă unică de a genera electricitate din valurile oceanice, realizată de cercetătorii sistemelor BioPower din Australia: BioWave! Un sistem revoluționar ce ar putea duce la ieftinirea considerabilă a electricității pe întreaga suprafață a Pământului! Cum? Cu ajutorul energiei emise de valurile mărilor și ale oceanelor.

Pe scurt, BioWave este un aparat subacvatic, care transformă forța valurilor în electricitate. Rezultatul: o nouă resursă care ar putea îmbunătăți traiul omenirii. BioWave poate fi asemănat cu o versiune electronică a plantelor cu frunze subțiri și tăioase. Este format dintr-un stâlp gros, pentru a se putea menține pe poziție în mijlocul valurilor, pe care au fost poziționate lame cu margini foarte ascuțite, asemănătoare frunzelor de Dracenă. Lame care se ocupă cu producerea energiei electrice folosind mișcarea de legănare produsă de valuri.

Cum funcționează?

Designul și proiectarea ambițiosului BioWave sunt, pe cât de simple, pe atât pe promițătoare. Aparatul include o fundație triunghiulară, care va fi ancorată pe fundul mărilor sau a oceanelor pentru a-i oferi o structură solidă. Pe această coloană centrală sunt implementate lamele. Aceste lame sunt structuri cilindrice plutitoare, care vor ajunge aproape de suprafața apei, fiind greu de observat cu ochiul liber.

În timp ce unele lame sunt prinse fix de coloană, altele sunt prinse cu balamale, pentru mai multă flexibilitate. Astfel, ele se vor putea mișca în ritm cu balansul valurilor oceanice, atât la suprafața apei cât și dedesubtul ei. Acest lucru va produce energia cinetică într-un tub cu fluid sub presiune, integrat într-un modul de conversie a energiei. Modulul numit O-Drive va transforma energia cinetică în energie electrică, care va putea fi transportată spre țărm prin intermediul unor cabluri conectate direct la aparatele acvatice BioWave.

Design detașabil

Acest design a fost realizat pentru a putea obține energie electrică în timpul furtunilor pe mare sau pe oceane. Mai mult, poate fi amplasat și mutat dintr-o locație în alta fără dificultate. Toate achipamentele necesare pot fi mutate de om, fără facilități sau aparate speciale. Situație ce salvează o mulțime de costuri suplimentare și oferă un plus major eficienței proiectului. De asemenea, unitatea principală de generare a energiei electrice  și anume O-Drive va fi detașabilă, putând fi demontată sau modernizată, fără a se elimina sau muta întreaga structură.

Sistemul nu va fi nevoie de fire sau brațe suplimentare care să pună în pericol animalele marine. Proiectanții se așteaptă ca paletele ușoare să funcționeze cu o eficacitate mai mare decât materialele clasice de construcție, pentru că nu se rup sau corodează din cauza frecării constante cu apa.

Proiect de 14 milioane de dolari

Cât despre design, cu siguranță pare promițător. Iar speranța cea mare a venit din partea Ministerului australian al Energiei și Resurselor, care a garantat proiectului nu mai puțin de 5 milioane de dolari. Însă, această sumă este doar o părticică din cei 14 milioane de dolari necesari finalizării conceptului, căruia îi va lua câțiva ani până la concretizare. După obținerea mai multor fonduri suplimentare, compania are nevoie de încă 3.6 milioane dolari pentru a face din acest proiect o realitate.

Cu toate acestea, o dată finalizat, aparatura va fi amplasată în zona Portului Fairy, Victoria, și va funcționa la adâncimea de 40-45 de metri. Aparatura va conține patru O-Drives așezate în paralel, care vor produce energie electrică de aproximativ 1 MW. BioWAVE este cu siguranta un plan ambițios. Cu ajutorul subvenției, s-au început deja lucrările pentru realizarea proiectului. Însă mai avem de așteptat până când aceste lame cilindrice vor fi puse în mișcare la nivel global.

Gina Rotaru

http://www.biopowersystems.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement