Cine este colacul tău de salvare?

Home « Info « Finantare

Asigurarea ambarcațiunilor de agrement poate fi alăturată colacului de salvare pentru posesorii de bărci. Însă, cu toate că numărul de ambarcațiuni de agrement a crescut semnificativ în România, asigurarea are doar caracter facultativ. În plus, nici companiile ce oferă acest serviciu nu se înghesuie cu oferte irezistibile. Am alergat prin târg și vă spunem care sunt, totuși, variantele pentru asigurare.

Întrebarea firească pentru un posesor de barcă este una destul de simplă: de ce mi-aș face o astfel de asigurare? Răspunsul nostru este simplu: credem că orice investiție trebuie protejată, iar încheierea unei polițe de asigurare este o investiție bine plasată. De ce? Vă oferim și o justificare. Pentru că reparațiile la o ambarcațiune avariată pot fi foarte costisitoare, iar o asigurare poate acoperi o varietate de riscuri, de la cele generale, denumite și „pericole ale mării” la cele speciale, unde este nevoie de o primă suplimentară.

La o scurtă trecere în revistă, echipa Nautica a sesizat că mai toate companiile de asigurări au fiecare o altă clasificare pentru tipurile de riscuri, dar în esență sunt aceleași caracteristici ale polițelor încheiate. Am aflat că riscurile generale, „pericolele mării”, includ coliziunea, incendiul, furtul, eșuarea, trăznetul, naufragiul, răsturnarea, pirateria, sechestrarea, aruncarea mărfurilor peste bord sau abandonarea. Partea a doua, asigurarea pentru riscuri speciale este mult mai indicată aventurierilor în ape tulburi. Acestea au un caracter socio-politic, cum ar fi război, greve, arest, distrugere sau confiscare din dispoziția autorităților.

Pe scurt, vă spune că în România îți poți asigura ambarcațiunea la societățile consacrate din domeniul asigurărilor, cum ar fi BCR Asigurări, Certasig, Omniasig, Astra, dar și la companiile specializate doar în servicii de asigurări de ambarcațiuni ca Pantaenius.

"Recomandarea noastră este să semnezi și pentru o asigurare de accidente pentru persoane dacă te știi aventurier și nu ai încă o asigurare de viață"

Perioada pentru care poți încheia o poliță de asigurare începe de la 30 de zile și merge până la 12 luni. Unele companii explică în detaliu intrarea în vigoare a poliței de asigurare, cum ar fi cazul BCR: „pentru asigurările încheiate pentru o perioadă, începe, de regulă, la ora 0.00 a primei zile din perioada de valabilitate înscrisă în poliță, dar nu mai devreme de ora 0.00 a zilei următoare celei în care s-a plătit prima de asigurare sau prima rată a acesteia, data încetării contractului rămânând neschimbată, respectiv ora 24.00 a ultimei zile din perioada de valabilitate înscrisă în poliță”.

În ceea ce privește costul unei polițe de asigurare pentru ambarcațiunile de agrement, posesorii oferă un feedback pozitiv pe forumurile de specialitate. Acest lucru nu face decât să ne bucure că raportul preț-servicii este în beneficiul clientului. Dacă riscurile care fac parte din contractul de asigurare facultativă a ambarcațiunilor de agrement le considerați prea puțin importante sau că ele nu vi se pot întâmpla dumneavoastră, vă recomandăm să citiți/recitiți articolul despre accidentele pe apă. Mai bine să previi decât să tratezi, așa cum spune o veche zicală unanim acceptată pe mapamond.

Sursa foto: deviantart.com

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: agrement, asigurare, banca, nautica
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement