Efectele poluării apelor

Home « Info « Lacuri

Pe zi ce trece simțim tot mai puternic poluarea. Aerul irespirabil, apele murdare, pământul nefertil și lista animalelor pe cale de dispariție, care se mărește simțitor în fiecare an, au efecte devastatoare asupra Pământului și, implicit, a omului. Ecologiștii caută de zor soluții salvatoare, însă limita poluării a depășit deja gradul critic. Iar problema majoră se resimte în singurele surse de alimentare cu apă: oceanele. Oceanele ocupă peste 70% din suprafața Pământului, adăpostind un număr mare și o largă varietate de plante și specii de animale marine. De asemenea, ele alimentează cu apă pătabilă întreaga planetă. În concluzie, oceanele sunt cea mai mare sursă de supraviețuire a tuturor viețuitoarelor, inclusiv a omului.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, activitățile umane excedentare au afectat negativ viața marină, prin poluare. Cele mai grave tipuri de poluare au fost înregistrate în urma acțiunilor precum: scurgeri de petrol, deversările deșeurilor industriale în apele oceanelor, a gunoaielor menajere și a materialelor toxice. Toate acestea au dus la sufocarea și îmbolnăvirea multor vietăți marine, multe dintre ele fiind acum pe cale de dispariție. Multe dintre gunoaie provin și din urma construcțiilor, motiv pentru care în ultimii ani au apărut specialiști precum MyBuildersJobs.ro, care au grijă la ecologie, creând o comunitate de constructori specializați în ecologie. 

Cauzele poluării marine

Cauzele poluării apelor mărilor și oceanelor sunt nenumărate. Cu toate acestea, câteva dintre ele se evidențiază a fi cele mai periculoase. Prima cauză de poluare cu efecte devastatoare sunt scurgerile de petrol. Petrolierele și cargourile au devenit printre cele mai amenințătoare nave pentru mediul marin întrucât eliberează în ape, intenționat sau accidental, tone de uleiuri nocive.

După petroliere, urmează materialele toxice precum mercur și dioxine, împreună cu alte deșeuri radioactive, care apar în urma deversării deșeurilor în apă. În urma răspândirii uleiurilor nocive, multe dintre animelele marine mor sufocate sau intoxicate, iar trupul lor neînsufletit constituie încă un tip de poluare extrem de nociv mediului marin. Materia organică moartă omoară, la rândul ei, prin toxinele emanate, alte vietăți marine. Și astfel cercul supraviețuitoarelor se micșorează și mai mult.

Urmările poluării apelor

Efectele poluării marine sunt la fel de variate și uriașe precum cauzele. Rezultatele poluării cu hidrocarburi constau în perturbarea ciclului de recifuri de corali, colmatarea branhiilor peștilor și la întreruperea procesului de fotosinteza a plantelor marine. Poluarea cu petrol afectează în mod indirect și zonele în care nu se produc scurgerile.

Eliminarea deșeurilor toxice are atât efecte directe cât și efecte indirecte asupra vieții marine, fiind la fel de periculoase pentru omenire. Toxinele deversate în apele oceanelor, împreună cu gunoiul, diminuează conținutul de oxigen din apă, lucru ce duce la imposibilitatea de supraviețuire a mai multor forme de viață, inclusiv a speciilor marine de mari dimensiuni precum balene, delfini și rechini.

Distrugerea sistemului de reproducere

Unele dintre substanțele ajunse în ape, precum DDT (substanță cancerigenă și extrem de periculoasă) și pesticide, se cumulează în acizii grași ai animalelor marine și le blochează sistemului de reproducere, în special la mamifere. Pe lângă acestea, activitățile precum agricultura, silvicultura sunt tot mai puțin productive în urma infestării lor cu apă poluată.

Resturile de plastic, plasele de pescuit aruncate peste bord și alte elemente similare, care plutesc pe ape din cauza neglijenței omului, nu doar că emană agenți puternici de poluare, fiind nebiodegradabile, dar produc moartea animalelor precum țestoasele marine. Aceste viețuitoare consumă plasticele colorate crezând că ele constituie hrana lor de zi cu zi, confundându-le cu meduze.

Iar de aici până la amenințarea speciei umane este doar un pas. În urma poluării oceanelor, omenirea riscă să rămână fără toate sursele de supraviețuire: începând de la apă potabilă și ajungând la lipsa totală a hrănii, prin intoxicarea plantelor și animalelor. Așadar, gândește-te de două ori înainte de a arunca deșeuri la întâmplare... La un moment dat, ai putea să cazi victimă propriei neglijențe.

Gina Rotaru

Foto: http://www.marineinsight.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement