St-Léonard, cel mai mare lac subteran navigabil [en]

Home « Info « Lacuri

Cel mai mare lac subteran navigabil al Europei se ascunde între localitățile Sion și Sierre (cantonul Valais, Elveția) și se află la doar un kilometru de stația de tren cu același nume. Luciul apei din peșteră e ușor accesibil pentru ambarcațiuni mici și medii, existând chiar și un tur organizat special pentru turiștii curioși, pe vase mai mari, de agrement.

Ghizii turului de pe lac le povestesc vizitatorilor istoricul și geneza geologică ale grotei. Așa că, dacă alegeți turul organizat, care costă în jur de 40 lei/ persoană, ghizii vă vor explica și de unde a apărut coloratura pastelată a pereților peșterii și, de asemenea, prezența neobișnuită a păstrăvilor care înoată nestingheriți în jurul bărcii.

Format în urma unor mișcări tectonice, lacul a fost explorat pentru prima dată de speologi în 1943, urmând ca șase ani mai târziu să fie dat circuitului turistic internațional. De atunci, aproximativ 80.000 de vizitatori vin anual în grupuri organizate, în perioada martie – noiembrie, atunci când lacul e deschis turiștilor. De altfel, peștera poate fi închiriată pentru diverse ocazii speciale (nunți, botezuri, zile de naștere), direct de la primăria Saint-Léonard.

Mai multe tipuri de roci, având înălțimi de până la 10 metri, strălucesc vivid în peștera lacului Saint-Léonard, unde formele neregulate ale acestora se reflectă ca într-o oglindă deasupra celor aproape 6.000 de metri pătrați de suprafață navigabilă a lacului.

Împătimiților de pescuit, le spunem că aici vor regăsi bancuri de păstrăvi înotând în apa cristalină, care are o adâncime maximă de 10 - 13 metri - ceea ce vă oferă o imagine unică a fundului stâncos al lacului. Din păcate, pescuitul este interzis aici, așa că vă recomandăm doar să admirați fauna acvatică extraordinară și să vă faceți planuri de pescuit undeva pe un lac sportiv din România.

Printre vietățile acestei lumi subterane veți regăsi și țânțarii ciupercilor, care își depun ouăle de-a lungul pereților grotei, cu susul în jos, creând o imagine de neuitat.

Pe măsură ce navigați spre fundul peșterii, aveți ocazia să descoperiți o neașteptată plajă interioară, mică, ce-i drept, dar pe care tronează statuia sfintei Notre-Dame des Gouffres, în cinstea căreia lacul a fost consacrat acum peste 50 de ani în urmă.

Aici aveți șansa ideală de a vă scufunda, la propriu și la figurat, în inima unei lumi a calmității, misticului și farmecului naturii! Dacă aveți vreodată drum prin Elveția, neapărat trebuie să luați trenul regional (pentru peisajele răpitoare) din Berna direct către sătucul Saint-Léonard. Drumul, chiar dacă este lung, își merită fiecare secundă petrecută pe tren!

Autor: Gabriel Ban

Sursa foto: sbb.ch

See the English version here

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement