Ocean Dumping – cauze și efecte

Home « Info « Legislatie

Știm că aproape 70% din suprafața planetei este acoperită de apă. Mările și oceanele constituie o parte indispensabilă a existenţei noastre, întrucât conțin resurse naturale de care suntem dependenți, precum apa potabilă, petrol și gaze naturale. Cu toate acestea, neglijența oamenilor privind ecologizarea oceanelor a dus la moartea multor specii marine, iar altele sunt pe cale de dispariție. Principala cauză care a dus la poluarea oceanelor este deversarea deșeurilor în apă, acțiune cunoscută în lumea ecologiștilor sub numele de „ocean dumping”.

Acțiunea „ocean dumping” constă în vărsarea tuturor materialelor reziduale provenite din fabrici, industrii petroliere și deșeuri de canalizare în apele mărilor și ale oceanelor. Acțiunea se realizează cu ajutorul unor ambarcațiuni de mari dimensiuni, care revarsă toate aceste materii reziduale în mijlocul apelor oceanice. Revărsarea materialelor reziduale non-degradabile precum plasticul, este un alt exemplu de ocean damping mult mai nociv, care produce o mulțime de efecte adverse.

Infestare cu DDT, mercur și criolit

Materialele reziduale non-degradabile nu se descompun de-a lungul timpului și nici nu vor putea fi reciclate. Mai mult, ele afectează atât viața animalelor oceanice, cât și a păsărilor care frecventează zona. Multe dintre zburătoare consumă accidental bucățele de plastic colorate, confundându-le cu vietăți marine. Situație care a dus la o scădere dramatică a populației lor. Iar acest lucru poate fi observat cel mai bine în Groapa de Gunoi a Oceanului Pacific, în cadrul căruia plutesc miliarde de reziduri non-biodegradabile.

Unele materiale provenite din deșeuri industriale conțin substanțe extrem de nocive precum mercur, criolit, insecticid DDT (Diclor-Difenil-Tricloretanul) și, câteodată, materiale radioactive. Ca factori de poluare extrem de nocivi se încadrează și vărsarea uleiului din petroliere și platforme marine. În urma acestor cazuri, autoritățile maritime au descoperit păsări și vietăți marine moarte prin sufocare, îmbrăcate aproape în totalitate în uleiuri reziduale.

Oceane fără oxigen

Efectele adverse ale poluării marine sunt devastatoare atât pentru sănătatea omului, cât și pentru sănătatea peștilor și a faunei marine. Vietățile acvatice suportă cu greu substanțele nocive provenite din deșeurile revărsate în apele mărilor sau ale oceanelor. Substanțele toxice absorb oxigenul din oceane necesar supraviețuirii mamiferelor. Astfel, vietățile ajung să moară prin sufocare în habitatul lor natural.

De asemenea, deșeurile revărsate în mări sau oceane afectează puternic sănătatea oamenilor. Nu doar prin poluarea aerului, ci și prin alimentație. Pericolul major se regăsește în zonele în care pescuitul este activitatea principală pentru supraviețuire. Substanțele toxice din deșeuri se cumulează în țesuturile grase ale peștilor, care ajung să fie consumați de populație. În urma consumului de pești infestați, oamenii se pot confrunta cu boli precum dizenterie și toxiinfecții alimentare.

Pentru prevenirea poluării și a degradării mediului oceanic au apărut mai multe regulamente și legi privind interzicerea ocean dumping-ului. Convenţia de la Londra din 1975 este una dintre cele importante, în timp ce alte legi includ Actul Clear Water (CWA) şi Legea privind Oceanul Dumping (ODA), care au fost stabilite de către Statele Unite ale Americii. În urmă cu mulți ani, deversarea deșeurilor în apele oceanelor a fost considerată o necesitate pentru populație. Astăzi, ea reprezintă cel mai mare pericol pentru omenire.

Gina Rotaru

Foto: www.marineinsight.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement