Reguli obligatorii pentru navigatori

Home « Info « Legislatie

Industria marină se schimbă în mod constant. La fel regulamentele și regulile care guvernează întreaga industrie. Aceste reguli ale transportului martim sunt scrise și implementate în forma unor coduri și convenții de către Organizația Internațională Maritimă (IMO). Viața fiecărei persoane, care are legătură cu meseriile navale, depinde de aceste convenții, care se schimbă în mod constant din cauza factorilor care afectează industria maritimă. Cărțile maritime realizate de Organizația Internațională Maritimă (IMO) furnizează detalii ale legilor maritime, care trebuie puse în aplicare atât de navigatori cât și de proprietarii ambarcațiunilor.

În acest articol veți găsi cele mai importante cărți maritime pe care orice navigator trebuie să le aibă în colecția sa de cunoștințe. Fie că ești ofițer de punte, inginer maritim sau membru al echipajului, aceste cărți sunt extrem de importante pentru a putea da curs unei cariere solide și corecte în domeniul navigației. Așadar, dacă te gândești să pășești în lumea maritimă, sau deja lucrezi în cadrul ei, citește măcar cele câteva manuale pe care ți le prezentăm mai jos.

1. STCW – Standardele de training, de comperență și de cart

Convenția STCW se ocupă cu standardele de competență cerute de navigatori pentru a se alătura navelor comerciale. Aceasta include cursuri de formare, certificarea cunoștințelor maritime, metodologii de navigare, cerințele privind orele de muncă și cele de odihnă și prevenirea consumului de droguri sau/și alcool. STCW trebuie citit de fiecare navigator.

2. MARPOL

Este unul dintre cele mai importante regulamente existente în zilele noastre. Regulamentul privind prevenirea poluării marine prin devărsarea substanțelor periculoase în apă (MARPOL). El constă în șase anexe, cu reguli stricte privind controlarea și eliminarea poluării apelor.

3. ISM Code - Managementul Internațional al Siguranței

Codul internațional de management al siguranței (ISM) este una dintre cele mai importante reglementări ale Convenției SOLAS, care se ocupă cu siguranța navigatorilor pe mare, prin gestionarea în siguranță a operațiunilor de transport maritim. Cartea Codul ISM este o referință esențială pentru proprietarii de ambarcațiuni, operatori, companii și instituții maritime. Codul detaliază practici sigure de management care privesc siguranța maritimă și ajută la evitarea daunelor produse mediului.

4. Siguranța vieții pe mare (SOLAS)

SOLAS este una dintre cele mai importante convenții. Se ocupă cu viața și siguranța navigatorilor pe mare și descrie cerințele cu care trebuie să se conformeze toate navele comerciale privind normele minime de siguranță. Aceasta este importantă pentru toți navigatorii și proprietarii de nave.

5. Codul LSA - Aparatură de salvare (LSA)

Codul a fost adoptat de Organizația Maritimă Internațională (OMI), pentru a le pune la dispoziție navigatorilor cerințele pe care trebuie să le îndeplinească echipamentele de salvare. Cartea dispune de detalii privind rezistența aparaturii destinată salvării, incluzând echipamentele personale precum veste de salvare, costume de scafandri, costume și materiale pentru protecție termică, etc.

6. Procedurile de prevenirea incendelor (FTP)

Codul internațional pentru aplicarea procedurilor de prevenire a incendiilor constă în testele de laborator și în proceduri de testare a rezistenței și manifestărilor produselor la foc. Sunt acțiunile la care se face referire și în codul SOLAS capitolul II-2. Codul include teste de fum și de toxicitate, dar și de testarea inflamabilității ușilor de pe ambarcațiune.

7. Regulamentul de coliziune (COLREG)

Convenția internațională de reglementare pentru prevenirea coliziunii pe mare este un ghid esențial pentru navigație. Reglementările sunt cunoscute sub numele de „reguli de drum”, sau reguli de navigație, care trebuie să fie implemantate pe nave de mici și mari dimensiuni pentru a preveni accidentele între două ambarcațiuni.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante regulamente și proceduri pe care orice navigator trebuie să le știe. Viața multor angajați maritimi depind de aceste regulamente, iar pentru o eficiență maximă la bordul navei și o siguranță solidă, ai nevoie de toate cunoștiințele privind reglementările din domeniu. Motiv pentru care, vom reveni și cu alte manuale, în care se regăsesc reguli și convenții pentru siguranța ta și a colegilor tăi de bord.

Gina Rotaru

Foto: tradekorea.com

Publicat in: septembrie 2012
Etichete pentru acest articol: legislatie maritima, reguli pentru navigatori, septembrie
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement