Capodopere maritime legendare

Home « Info « Scoli

Dacă îți plac aventurile pe mare, cu siguranță ești atras și de literatura de specialitate. Motiv pentru care am pregătit o mică înșiruire a unor romane de aventură pe mare, care au făcut înconjurul lumii. Semnate de scriitori plini de imaginație, cărțile au prins de minune atât la adolescenți, cât și la persoanele trecute de prima tinerețe. Motivul: îmbină cu succes faptele reale ale unor marinari sau a unor pirați cu legende controversate. Multe dintre romanele ce vor urma au fost atât de apreciate încât au fost transformate în filme, care au doborât boxoffice-ul american.

Domeniul marin este o zonă în care nu s-au avântat prea mulți scriitori, însă cei care au făcut-o, au făcut-o cu mare pricepere. Nu pentru că ar fi avut vreo revelație, ci datorită lunilor întregi de documentare și experiențe pe mare. Mai jos sunt cinci exemple de cărți geniale care gravitează în jurul domeniului oceanic și a vastității sale. Curioși care sunt acestea? Cu siguranță le veți recunoaște imediat....

1. Moby Dick! Este pe primul loc în topul celor mai apreciate nuvele din domeniul maritim. A fost scris de autorul american Herman Melville la mijlocul anului 1850. Moby Dick este considerată a fi o capodoperă a literaturii. Autorul a scris nuvela la persoana I, din punctul de vedere al personajului Ismael, un vânător de balene. Căpitanul navei Pequod, numit Ahab, vrea cu orice preț să ucidă legendara balenă albă, Moby Dick, care în trecut îl atacase și îi mâncase un picior. Bărbatul caută răzbunare, fără să țină cont că-și pune în pericol întreg echipajul. Naratorul întregii aventuri este Ismael.

2. The Perfect Storm (Furtuna Perfectă): Adaptat într-un film la începutul secolul 21, „Perfect Storm” este un roman cum nu există altul. El poartă semnătura scriitorului și jurnalistului Sebastian Junger. Cartea a fost lansată în 1997, iar filmul în anul 2000. Romanul ne prezintă peripețiile câtorva pescari bătrâni, care se încumetă la o ultimă aventură pe mare.

Totul pornește din orașul Gloucester din Massachusetts, unul dintre porturile importante din Atlanticul de Nord. „The Perfect Storm” este, fără doar și poate, prezentarea dramatică a unor evenimente, care s-au petrecut în aceasta regiune, în octombrie 1991. Pescarii ajung în mijlocul unei furtuni devastatoare, în care uraganul Grace se lovește de alte două fronturi atmosferice. Furtuna este atât de puternică încât a fost numită „furtuna perfectă”.

3. Deadly Straits (Strâmtoarea Morții): R.E. McDermott este un autor care s-a specializat în povești despre corăbii și oceane. Cartea este o capodoperă despre terorismul marin și al pirateriei, arătând faptul că autorul reușește să pună în contextul narațiunii întreaga sa imaginație nestăpânită privind lumea mediului marin. Pentru cei care iubesc suspansul și încheierile cu subînțelesul unei continuări, Deadly Straits este cartea perfectă. Asta în ciuda faptului că autorul nu specifică niciodată cu claritate dacă va mai exista sau nu vreo continuare.

4. Shogun. Scris de James Clavell în mijlocul anului 1970, Shogun este un roman maritim care se bazează pe istorisirea unor evenimente petrecute în secolul 17 în Japonia. Autorul prezintă stilul de viață, gândirea japoneză, codul Bushido și multe alte lucruri din cultura japoneză despre care s-au scris mii de cărți. Cu toate acestea, Shogun are o semnificație aparte. Intriga romanului te va atrage, chiar dacă lumea în care pătrundeți este greu de înțeles.

Acestea sunt cele mai apreciate și cunoscute romane de aventură pe mare în toată lumea. Mai cunoașteți vreunele care ar trebui sau ar merita menționate? Dacă da, așteptăm cu drag sugestiile voastre!

Gina Rotaru

Foto: http://www.marineinsight.com

Publicat in: septembrie 2012
Etichete pentru acest articol: carti maritime, legislatie maritima, septembrie
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement