Cum să devii reporter maritim?

Home « Info « Scoli

O carieră în media poate fi excitantă! Mai ales cea de reporter! Iar dacă optezi pentru cea de reporter marin, fii sigur că monotonia nu va exista vreodată la serviciu. Odată cu dezvoltarea industriei marine, s-a înregistrat o creștere semnificativă a ofertelor de job-uri în domeniu. Iar cel de reporter marin este unul, pe cât de plăcut și excitant, pe atât de solicitant. Astfel că, documentează-te înainte de a îți îndrepta atenția spre consolidarea unei astfel de cariere. Ce înseamnă și în ce constă meseria? Ei bine, în zilele noastre, cariera de reporter marin este mai profitabilă decât în oricare alt domeniu. Este o zonă în care trebuie să cunoști foarte bine toți termenii de specialitate maritimă.

Trebuie să știi datele exacte ale evenimentelor și să obții exclusivități. Job-ul în sine constă în informarea populației în legătură cu orice eveniment care poate fi catalogat drept știre de interes din industria marină. Sarcina unui reporter maritim este să culeagă informațiile și să le redea populației sub forma unor articole, transmisii radio, transmisii televizate, interviuri, anchete sau/și investigații.

Calitățile unui reporter maritim

Pentru a deveni reporter maritim ai nevoie de câteva calități de bază: încăpățânare, curiozitate, capacitate de pricepere, stăpânire de sine, abilități foarte bune de comunicare, atenție sporită la detalii și corectitudine. Un reporter marin trebuie să dea dovadă de multă răbdare, să fie foarte atent la discuțiile detaliate din industria maritimă, pentru a le putea auzi și înțelege corect.

Spontaneitatea este, de asemenea, o calitate importantă, care îți poate aduce răspunsuri și informații exclusive la aproape orice eveniment, interviu sau investigație. Stilul de a raporta informațiile trebuie să fie clar și concis, pentru ca redactorii să poată înțelege cu exactitate ce transmiți înainte de a scrie articolele, pentru a nu se ajunge la manipulare sau o informare greșită.

Abilitățile de comunicare pot varia în funcție de tipul de media la care lucrezi: ziar, televiziune sau radio. De asemenea, este esențial să știi să scrii și să vorbești foarte corect gramatical limba țării în care îți practici meseria.

Studiile unui reporter maritim

Dacă deții toate calitățile necesare menționate mai sus, ești perfect pentru meseria de reporter maritim. Însă, pe lângă aceste calități, ai nevoie și de acte care să ateste toate acestea. Mai exact, o diplomă de licenţă sau o diplomă de master în comunicarea de masă. De asemenea, ai nevoie de cursuri suplimentare în corespondență, care să ateste abilitățile tale în redactare și comunicare fluentă și corectă. Iar, dacă ai experință de minimum doi ani ca reporter, ai o șansă mai mare de angajare.

Perspectivele de viitor din domeniu

Deoarece corespondența maritimă a prins rapid, există o mulțime de job-uri destinate reporterilor maritimi. Puteţi obţine un loc de muncă ca reporter la orice revistă de news, nu neapărat specializată în domeniul nautic, cum ar fi economie, de cercetare şi dezvoltare, de transport maritim şi chiar cu profil tehnic.

Un loc de muncă profitabil ca reporter maritim ar putea fi cel de reporter pe turism maritim. Ai subiecte din plin și ai ocazia să vizitezi cele mai spectaculoase destinații. Mai mult, te poți încadra nu doar ca reporter ziarist, ci și în cadrul unor reviste glossy sau în televiziune. În plus, ai liber la munca de editor, anchetator și analist. Job-uri care sunt destul de bine plătite...

Gina Rotaru

Foto: www.marineinsight.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement