Efectele consumului de apă sărată din mare

Home « Info « Scoli

Navigatorii sunt tot timpul înconjurați de ape. Și, cu toate acestea, în cazul unui naufragiu, unii dintre ei mor deshidratați... În mod ironic, lipsa apei potabile pe mare este una dintre cele mai mari temeri ale navigatorilor. Mulți se întreabă dacă apa mării este potabilă sau dacă ajută la supraviețuire în cazul unui naufragiu. Ei bine, răspunsul este: categoric NU! Apa sărată din mare sau din ocean nu este considerată potabilă, deci nu se poate bea. Motivul: poate duce la deshidratare puternică și chiar la moarte. Cum se întâmplă aceste lucruri? Privește ce efecte negative poate aduce apa sărată a mării organismului uman și nu numai...

1. Tensiune arterială

Consumul de apă sărată poate avea efecte devastatoare asupra tensiunii arteriale. Apa mării duce la creșterea puternică a tensiunii, care declanșează alte efecte nocive asupra organismului. Tensiunea arterială ridicată exercită o presiune mare asupra inimii, care începe să bată cu putere.

2. Ritmul cardiac

Pentru a face faţă tensiunii arteriale ridicate, care apare din cauza consumului de apă sărată, inima începe să pulseze din ce în ce mai repede. Apare dificultatea de a respira, urmată de transpirație abundentă și deshidratare (prin transpirație).

3. Modificări fiziologice

După transpirația excesivă, apar amețelile, durerile de cap și greața, urmate de vărsături și scaune cu sânge. Aceste simptome dureroase grăbesc procesul de deshidratare a organismului, scurtând timpul de supraviețuire a bolnavului. Simptomele apar numai în condițiile în care navigatorul a consumat în exces apă sărată din mare.

4. Sete excesivă

Iar, de aici, se ajunge la următoarea etapă: setea excesivă. Pe măsură ce se deshidratează, organismul simte nevoia de apă potabilă. Buzele se crapă și apar rănile. Apa sărată nu va ajuta la ameliorarea stării și nici la hidratare. Din cauza conținutului de sare excesivă a apei din mare, organismul nu asimilează apa, ci doar sarea. Ca atare, nu va exista sentimentul de saturație, ci o necesitate continuă de a bea și mai multă apă.

5. Afectarea creierului

Cantitatea imensă de sare infiltrată în organism afectează întregul sistem imunitar, ajungând să încetinească activitatea creierului. Apar dezechilibrul și delirul, iar fluidele benefice încep să scadă în mod alert.

6. Pierderea cunoștinței

Ca urmare a consumului de apă sărată și modificărilor fiziologice care au loc în urma acestuia, navigatorii își pot pierde chiar și cunoștința. Este urmarea lipsei de apă potabilă și existenței unei cantități excesive de sare care se perindă prin întregul organism. Lucru ce produce daune, uneori iremediabile, asupra funcționării creierului.

7. Incapacitatea de decizie

Capacitatea de a lua hotărâri va fi puternic afectată din cauza sării din organism. Explicația științifică este că, la aportul de apă sărată din mare, un navigator nu poate fi niciodată sătul. Setea crește cu fiecare înghițitură, iar el continuă să bea până când cantitatea de sare ajunge la creier. De acolo, apare delirul.

8. Insuficienţă renală

Insuficiența renală apare atunci când apa de mare este băută în cantități mari și pe parcursul unei lungi perioade de timp. Rinichii nu sunt concepuți pentru a suporta o asemenea cantitate de sare, astfel că, inevitabil, apare insuficiența și apoi blocajul renal.

9. Moartea

Dacă navigatorul nu primește ajutor specializat la timp, consumul de apă sărată din mare îi poate provoca moartea. Deshidratarea, pierderea cunoștinței, urmate de insuficiență renală, pot provoca decesul. Astfel, pentru a evita asemenea tragedii, navigatorii sunt instruiți înainte de a ieși în larg. În cazuri de urgență, ei sunt sfătuiți că ajunțe urgent Garda de Coastă. Așadar, dacă ești pasionat de navigație, ține minte un lucru: oricât de sete ți-ar fi, NU bea apă din mare pentru a nu-ți pune în pericol viața!

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement