Hipotermia și efectele ei asupra navigatorilor

Home « Info « Scoli

Cine spune că viața pe mare e ușoară se înșeală amarnic. În spatele mirajului oceanic, al mării line și a relaxării printre valuri, se ascund și pericole care pot afecta puternic sănătatea omului. Mulți navigatori au avut probleme cu sănătatea din cauza condițiilor meteorologice nu întotdeauna favorabile orgnismului uman. Vânt puternic, furtuni, ploaie rece sau temperaturi insuportabil de ridicate. Sunt câteva dintre lucrurile care duc la urgențe medicale precum insolație sau hipotermie.

Iar dacă măsurile de prevenire a insolației sunt destul de cunoscute, cele privind hipotermia rămân încă un mister pentru marea majoritate dintre noi. Așa că, azi am ales să dezbatem subiectul hipotermiei pentru a afla cum apare, cum o putem trata și care sunt efectele ei.

Să înțelegem hipotermia

Hipotermia este o afecțiune periculoasă formată din două cuvinte: „hypo“ ceea ce înseamnă sub și „thermia“ care înseamnă temperatură. Cuvântul a fost compus special pentru a descrie o stare în care organismul iese din normalitate, temperatura scăzând în mod alert. Organismul nu mai poate funcționa normal, metabolismul persoanei respective fiind afectat puternic. Există trei etape ale hipotermiei, în funcţie de scăderea temperaturii corpului: hipotermie ușoară, hipotermie moderată, hipotermia profundă.

Cum apare hipotermia

Hipotermia apare atunci când organismul este expus la condiții meteorologice extrem de reci. În momentul în care temperatura corpului scade, poate, chiar și până la 10 grade, înseamnă că persoana respectivă suferă de hipotermie. De obicei hipotermia este întâlnită după ce persoana cade în apă în urma unui accident naval sau este expusă la temperaturi meteorologice extreme în timpul activității pe punte.

În asemenea cazuri hipotermia ajunge să fie fatală. Chiar dacă instinctul de supraviețuire funcționează în apa rece a oceanului, reușind să mențină corpul la suprafață, hipotermia duce treptat la scăderea temperaturii corpului, provocând daune majore, în urma cărora se ajunge la înec sau inconștiență.

Efectele de hipotermiei

Temperatura normală a corpului se află între valorile de 35-37 ̊ C. Dacă temperatura scade sub aceste valori, starea de hipotermie este atinsă. Iar pe măsură ce temperatura scade, simptomele sunt tot mai puternice:

- frisoanele apar pentru a compensa pierderea de căldură;

- fluxul de sânge din interioul corpului se reduce;

- apare o amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor;

- simțurile încep să se piardă;

- mintea umană nu mai funcționează corespunzător. Se reduce dexteritatea mentală;

- apare incapacitatea de a înota;

- inconştienţă - atunci când temperatura corpului ajunge la sub 30 ̊ C;

- pielea devine palidă;

- membrele devin rigide;

- pupilele sunt dilatate și nu reacționează la lumină;

- apar bătăi neregulate ale inimii. Popmarea sângelui se face cu dificultate dacă temperatura scade sub 30 de grade;

- se ajunge la hipotermie profundă, care duce la moarte.

Cum prevenim hipotermia?

Orice navigator trebuie să poarte echipament de protecție atunci când lucrează pe punte în timpul unor condiții de vreme rea. Iată ce măsuri de precauție trebuie luate la bordul unei ambarcațiuni pentru a preveni hipotermia:

- purtaţi întotdeauna costume de protecţie termică dacă efectuați lucrări pe punte, la temperaturi reci;

- costumul de scafandru este obligatoriu la abandonarea navei în timpul situațiilor de urgență, mai ales dacă temperatura exterioară este scăzută;

- dacă o persoană cade în apă, încercați să o scoateți de acolo cât mai repede posibil;

- și, nu în ultimul rând, purtați costumul pentru protecție termică atunci când porniți în operațiunea de salvare a unei persoane aflate în apă;

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement