Secretele tornadelor oceanice (foto)

Home « Info « Scoli

Tornadele sunt fenemone unice, care se produc în aproape fiecare regiune de coastă din lume. Chiar dacă arată precum uraganele, tornadele sunt considerate fenomene comune nedestructibile, din cauza frecvenței cu care se produc. Cu toate acestea, în ciuda studierii lor de-a lungul a sute de ani, tornadele își păstrează misterul, continuând să surprindă și să intrige oamenii de știință. Dar, până la descoperirea tuturor „ingredientelor” care duc la apariția lor, iată cele mai recente descoperiri...

 

1. Sunt în formă de pâlnie verticală

Tornadele pe apă sunt structuri unice care se formează pe suprafața mărilor sau a oceanelor. Tornada sau Pâlnia Verticală apare din cauza curenților verticali puternici, care își schimbă brusc direcția în timp ce se înalță. Această mișcare bruscă, sau cotitură a aerului, cum spun specialiștii, formează o pâlnie verticală pe care noi o numim tornadă. Pâlnia Verticală se înalță în funcție de forța curenților verticali. O tornadă tipică pe mare este îngustă și poate avea câțiva metri lățime și câteva sute de metri înălțime. Cu toate acestea, s-au văzut și tornade cu o lățime considerabil de mare.

2. Sunt goale pe dinăuntru

Foarte multă vreme oamenii de știință au crezut că apa ridicată și învârtită de tornadă în aer se scurge, prin interiorul vârtejului, direct în mare. Ei bine, studiile au arătat contrariul. Interiorul tornadei este gol, iar stropii de apă rotiți de curenți formează nori de ploaie. Norii se adună și condensarea apei duce la izbucnirea unor furtuni sau ploi torențiale.

3. Depind de viteza vântului

Tornadele sunt asociate cu puterea curenților care ating viteza medie de 50 de mile pe oră (80km/h). Acest lucru poate explica capacitatea lor destructivă scăzută, întrucât viteza vântului nu are capacitatea de a ridica mase mari. Însă, există cazuri când viteza vântului poate atinge și 150 de mile pe oră (240 km/h) . Atunci tornada este considerată periculoasă. În unele zone au existat cazuri de pierderi materiale și de vieți omenești.

4. Pot fi și destructibile

Chiar dacă o tornadă pe mare nu este considerată periculoasă, unele dintre ele pot avea un potențial imens de distrugere, în funcție de viteza de deplasare. Pe parcursul drumului, tornadele puternice pot aduna particule de nisip, deșeuri oceanice, bărci de mici dimensiuni, animale și, în cazuri grave, chiar și oameni.

5. Sunt dificil de prevestit

În ciuda tehnologiei avansate, tornadele sunt greu de prevestit pentru că vremea este, adesea, imprevizibilă. Cu toate acestea, locuitorii asaltați des de aceste fenomene au învățat cum să prevestească apariția unei tornade. Iar primul dindiciu, și cel de bază, este intensificarea vântului, în care apar mici particule de apă. În ciuda tuturor studiilor, tornadele continuă să fie un fenomen misterios. Natura lor unică induce în eroare o lume întreagă, chiar și pe cei mai încăpățânați oameni de știință.

Gina Rotaru

Foto: Marineinsight.com

Publicat in: septembrie 2012
Etichete pentru acest articol: fenomene meteorologice, septembrie, tornade oceanice
Inapoi la categoria «« Info

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement