Cum să pescuieşti pe Nil sau de ce să alegi aventura “safari fishing”

Home « Pescuit « Inedit

Pasionații de pescuit nu pot ocoli o aventură de neuitat pe Nil, fluviu devenit tot mai faimos pentru “monștrii” pe care îi ascunde în adâncurile sale. Aici, cea mai cunoscută specie, bibanul de Nil, a intrat deja în Cartea Recordurilor (Guiness Book of Records), după o captură de 232 de kg. Noi spunem doar atât: interzis amatorilor!

Nilul, unul dintre fluviile care a scris istoria unui continent, este sursa de viață pentru poporul african de câteva mii de ani. Totodată, deși un capitol interesant din enigmele africane este dedicat acestui fluviu – chiar și după o pasionantă istorie milenară de cercetare geografică, nici astăzi nu se cunosc cu exactitate izvoarele sale. Cu toate acestea, zeci sau chiar sute de români, după cum spun agențiile de turism – şi vorbim aici de pescari înrăiţi - şi-au încercat norocul şi au vizitat locurile. Nu le-au luat doar la pas, ci au aruncat kilograme de momeală în fluviul Nil şi au rupt kilometri de fir din propriile undiţe. Puţini sunt însă cei peste care a dat norocul şi au prins “monștrii” de care auziseră doar în poveștile...pescărești.

Dar să pornim la drum cu tradiționalul “fir întins”. Astfel, cel mai simplu mod de a ajunge la pescuit pe Nil este via avion. Prin Cairo sau Luxor. Din aceste localități, românii pot lua un avion intern până la Aswan, unde majoritatea companiilor organizatoare de pescuit sportiv își așteaptă clienții la aeroport.

NameName

În România, cei de la Adventure Fishing oferă o astfel de excursie. Prețurile încep de la 1185 euro/persoană, în limita locurilor disponibile și sunt incluse transferurile necesare, prima și ultima noapte de cazare cu mic dejun inclus, safari fishing pentru 6 zile, ghid pe barcă și autorizațiile necesare. Separat, se mai achită biletul de avion Cairo-Assuan, viza pentru Egipt (aproximativ 15 dolari), bacșișurile pentru personal (aproximativ 10 dolari/zi) și băuturile consumate la bordul vaselor (sucuri și alcool). Există și oferte pentru tată și fiu, dacă juniorul are între 10-21 ani și pentru cuplurile soț-soție.

Aventurierii pot alege să-și petreacă cele 7 zile în patul disponibil din ambarcațiune, însă recomandat este cel puțin o noapte pe bordul superior al bărcii pentru o priveliște de neuitat. NameCăpitanii și ghizii sunt vorbitori de limbă engleză, absolvenți ai unor cursuri de calificare cu probe teoretice și practice. În ceea ce privește masa, se gătesc atât mâncăruri tradiționale, cât și preparate europene, în funcție de preferințele turiștilor. Personalul este format din nubieni care abia așteaptă să împărtășească din cultura și tradițiile lor cu cei interesați.Încă din drumul spre hotel veți afla de la localnici povestea Nilului: despre cum vechiul poporul egiptean avea un adevărat cult pentru apele Nilului și se rugau pentru ca revărsarea lui să le ajungă și în gospodării datorită mâlului foarte fertil care îl lasa în urmă. Mai mult chiar, datorită Nilului, egiptenii au putut transporta bucățile de piatră din partea sudică a Egiptului către nord pentru construcția piramidelor și au pus bazele geometriei prin calculele făcute pentru a analiza cantitatea de apă necesară pentru o producție roditoare. Pe scurt, așa cum Herodot spunea, “Egiptul a fost cadoul Nilului”.

Revenind la poveștile pescărești, vă putem spune că după construcția barajului “High Dam” de la Aswan în 1960, Nilul a scris o nouă poveste: apariția unuia dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume, Lacul Nasser, care își scaldă malurile între Egipt și Sudan. Pescuitul se poate practica, însă, numai pe teritoriul Egiptului, iar localnicii povestesc că la început nu aveau acces la acest lac, iar pentru străini intrarea era interzisă cu desăvârșire, în mare parte datorită zonei puternic militarizate.Name

Tot răul spre bine, spun pescarii - amatori de senzații tari. Aceste coordonate impunse de regimul politic prin paza strică a lacului au favorizat creșterea și evoluția unor specii de pește, ca bibanul de Nil, care s-a înmulțit spectaculos și a crescut la dimensiuni impresionante, transformând Lacul Nasser într-una din cele mai cunoscute locații de pescuit din lume.

În afară de Nasser, românii (dar nu numai ei) pot pescui din belșug și în cel de-al doilea lac de importanță majoră care se află pe cursul fluviului Nil: Lacul Victoria. Considerat cel mai mare lac african, al treilea ca suprafață din lume (68.870 km²), Lacul Victoria a fost descoperit în 1856 de către John Hanning Speke, cunoscutul cercetător britanic al Marilor Lacuri Africane și a fost botezat în onoarea Reginei Victoria a Marii Britanii.

Bibanul de Nil sau somnul VunduName

Astăzi, pescuitul pe Nil se face cu precădere în zona Lacurilor Nasser și Victoria. Fiecare are particularitatea sa. Dacă în Lacul Nasser se găsesc doar 32 de specii de pește, majoritar și specific fiind bibanul de Nil (n.red. celelalte specii sunt hrană pentru acesta), Lacul Victoria se bucură de 550 de specii diferite de pește – cea mai mare populație de pește de apă dulce din lume, comparativ cu Europa, unde se găsesc aproximativ 200 de specii.

Ce mai trebuie să reținem este că și aici există două sezoane de pescuit: de vară și de iarnă. Sezonul de vara ține din martie până la sfârșitul lunii septembrie. În această perioadă, bibanul de Nil se găsește în apă puțin adâncă, datorită ecosistemului. Tilapia, prada bibanului de Nil, este la reproducere și apoi dupa reproducere, alivieni de Tilapia sunt în creștere, în locuri cu apă între 2-6m. Acesta este și cel mai bun moment al anului pentru pescuitul de pe mal și din barca în aproprierea malurilor. “Sezonul de vârf pentru pescuit în această perioadă este în lunile aprilie și mai”, ne sfătuiesc pescarii cu ștaif din cadrul Asociației Pescarilor.Name

În schimb, sezonul de iarnă, din octombrie până la sfârșitul lunii februarie, oferă cel mai înalt nivel al apei, iar din această cauză bibanul de Nil se găsește în apă mai adâncă. Acest sezon este cel mai bun pentru capturarea exemplarelor mari, de peste 100 kg, lunile noiembrie și decembrie fiind cele mai căutate de pescarii din toata lumea.

La mare căutare pe Nil este și somnul Vundu, cea mai mare specie de somn din Africa. Acesta va transforma pescuitul într-o experiență de neuitat: localnicii spun că se lasă foarte greu prins, chiar dacă și ei dețin instrumente moderne de pescuit și momeală pe măsură.

Deși nu există prea multe date statistice, agenții de turism recunosc că în ultimii ani experiența unui “safari fishing” este tot mai căutată printre români. Numărul acestora nu a “explodat” în perioada de criză, însă cei mai pasionați dintre pescari renunță la plajele însorite sau la urcatul pe munte și aleg o altfel de relaxare. Fir întins!

Sursa foto: adventurefishing.eu / african-angler.net / animal.discovery.com

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: aventura, cartea recordurilor, concediu, nil, safari fishing
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement