Delta Dunarii pe timp de iarna

Home « Pescuit « Inedit
Majoritatea turistilor viziteaza Delta Dunarii, vara dar putini stiu cat este de spectaculoasa in timpul iernii; o excursie pe timp de iarna poate fi o experienta extraordinara cu adevarat de neuitat, iar relaxarea este totala la bordul unui hotel plutitor ce aluneca usor pe canalele marginite de stuful galben printre sutele de pasari sosite la iernat. 
Chiar daca este frig vinul fiert va va incalzi si corpul si sufletul in atmosfera intima a salonului cu geamuri mari ce ofera o vedere panoramica peste intinderea de ape. Delta Dunarii este ideala pentru evadarea din stresantul cotidian !
Delta Dunarii este cea mai importanta zona umeda din Europa Centrala, un adevarat paradis pentru numeroase specii de pasari. In fiecare an aici se organizeaza sejururi de birdwatching pentru ornitologi si alti iubitori ai naturii, in diferite zone ale deltei, in care turistii beneficiaza de confortul hotelurilor plutitoare si de meniuri din care nu lipsesc preparatele traditionale ale deltei. 
Partidele de pescuit amator sunt un mod ideal de relaxare; iar pentru pescarii inraiti se pot alege perioade speciale in care dupa solunare se estimeaza sanse maxime pentru o anumita spcie de peste (crap, stiuca, salau, somn, biban etc.)
Doritorii de aventura pot alege o excursie cu canoea sau cu salupe rapide. Canoea este silentioasa, usor de manevrat, stabila si permite apropierea de pasari si de oricare alte vietati. Pe de alta parte aceasta permite deplasarea prin unele zone dificile pe unde o barca nu poate trece. Pasionatii de ornitologie pot avea satisfactia de a vedea stoluri mari de pelicani, ibisi (tiganusi) precum si alte specii rare in Europa precum vulturul codalb, lopatarul, pitigoiul pungar, etc. Pentru amplificarea spiritului de aventura, sunt acceptate orice fel de sugestii, programele fiind modificate in functie de cerintele turistilor. 
Putini stiu ca in Delta Dunarii ierneaza foarte multe dintre speciile de pasari care cuibaresc dincolo de Cercul Polar de Nord sau in Siberia. Pentru ca in zonele in care traiesc peste vara, temperaturile coboara foarte mult incepand cu lunile octombrie si noiembrie, aceste pasari aleg sa ierneze in Delta Dunarii, unde raman pana la jumatatea lunii martie. Este vorba despre lebada de iarna, care o inlocuieste pe cea de vara, dar si de specii variate de rate si gaste polare. Cele mai valoroase exemplare sunt cele de gasca cu gat rosu, aproximativ 95% din populatia mondiala a acestei specii iernand in rezevatie, mai ales in zona lacurilor litorale.
Freamatul vietii nu se opreste deloc iarna, totul este viu, in miscare, totul este mult mai dur acum, totul va fi nou pentru voi la o iesire de iarna in Delta Dunarii.
Pelicanii creti nu pleaca in Africa, nu, aceia sunt pelicanii comuni. O buna parte dintre cei creti raman aici toata iarna si ofera spectacole incredibile pescuind alaturi de cormoranii mici si mari, furandu-le acestora prazile sau chiar inghitindu-i si pe ei.
Gasca cu gat rosu sta la noi doar din noiembrie pana in martie. Ziua paste pe campurile Dobrogei iar noaptea doarme pe apa. Dimineata putem vedea cu usurinta cardurile ce migreaza de la locurile de dormit la cele de hrana precum si cand vin din nou la apa pe la orele pranzului. Garlita mare si mult mai rara garlita mica pot fi vazute in acelasi timp, de cele mai multe ori aceste specii stau impreuna.
Lebedele ofera adevarate spectacole stand adunate pe gheata sau pe lacuri. Acum putem vedea si lebada de iarna (de ce credeti ca se numeste asa :-)).
Ratele cu ciuf, cu peruca, lingurar, sulitar si ferastrasi mici si mari se aduna in carduri mari pe lacuri. Acum este vremea in care putem admira aceste superbe pasari. Vremea cand le avem sub nasul nostru, nu trebuie decat sa ridicam binoclul si sa privim.
Rapitoarele mari sunt si ele prezente. Normal, cu atatea lisite si rate la discretie se aduna si ele la hrana. Codalbii juvenili din nord isi petrec aici iernile si invata ce inseamna sa treaca printr-un sezon de frig. Acvilele tipatoare pandesc cardurile de rate si gaste iar la cea mai mica greseala a uneia dintre le ataca fulgerator. Eretii de stuf dau adevarate spectacole de vanatoare la rasul stufului.
Pasarile mici - sturzii sunt acum aici in numar foarte mare si pot fi admirati cu usurinta, pitigoii de toate felurile, ausei si alte pasari mici si simpatice sunt usor de vazut.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: decembrie 2016
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement