Top 5 pescari legendari

Home « Pescuit « Inedit

Pescuitul împărtăşeşte, în mare parte, aceeaşi soartă ca şi multe alte sporturi. Are partea sa de idoli, dar şi o serie de poveşti spuse de ei. Diferenţa majoră este că poveştile despre pescarii legendari vin cu tot felul de înflorituri. De copii am fost „hrăniţi” cu asemenea poveşti, însă de data aceasta echipa Nautica Magazine vă prezintă, pe scurt, ce-i drept, cinci pescari şi poveştile lor de legendă. Nu uităm însă să scriem câteva rânduri şi despre scriitorii români şi pasiunea lor pentru pescuit şi ...peşte.

NameErnest Hemmingway:  Nicio listă de pescari celebri nu ar fi completă fără a-l menţiona pe Ernest Hemmingway. Legenda spune că Hemmingway a prins primul său peşte atunci când avea doar trei ani. Dar aventura lui la pescuit nu s-a încheiat aici. A fost o pasiune care a rămas cu el până în ultimii săi ani. A pescuit la mare adâncime şi a petrecut multe ore în Florida Keys. Multe dintre scrierile sale amintesc şi de partidele de pescuit. Romanul său din 1952, „Bătrânul şi Marea”, a fost una dintre primele poveşti despre pescuit care a atras atenţia a milioane de oameni, iar Hemmingway a câştigat chiar un Premiu Nobel.

Zane Grey a fost atât un scriitor prolific cât şi un pescar pe măsură. De-a lungul vieţii sale, a deţnut mai multe recorduri la pescuit. Iar una dintre cele mai impresionante capturi făcute vreodată de Grey a fost cea din 1930 în timp ce pescuia în apele din jurul Vairao, Tahiti. În paralel cu pescuitul şi prinderea monştrilor din apă a scris nenumărate poveşti despre pescuit, în cel puţin nouă dintre cărţile sale.

Al McClane este o altă figură importantă atunci când vine vorba de pescuit. Fost redactor al revistelor „Field” şi „Stream”, nu a învăţat doar milioane de americani cum să pescuiască cu ajutorul enciclopediilor sale de pescuit şi a „Ghidului internaţional de pescuit”, ci şi cum să gătească ceea ce au prins. Cărţile sale de pescuit i-au adus respectul cuvenit şi au câştigat un loc râvnit pe rafturile de cărţi din multe familii.

Gadabout Gaddis este considerat un „Flying Fisherman” al Americii. Show-ul lui de pescuit, filme, spectacolele, excursiile şi farmecul săau i-au adus, în cele din urmă, un loc în Muzeul Pescarilor.

NameRay Scott, fondatorul unei Societăţi a Pescarilor Sportivi, este un alt pescar celebru care merită să facă parte din orice top din acest segment. Scott a colaborat, deasemenea, pentru a pune la punct o parte din legislaţia legată de pescuit.

Şi scriitorii românii au fost recunoscuţi pentru partidele de pescuit. Printre altele, Mihail Sadoveanu era pasionat de vânătoare, pescuit şi şah, iar multe dintre trofeele şi instrumentele pe care le-a folosit sunt expuse într-un muzeu din Iaşi. Pescuitul a fost marea pasiune şi a scriitorului Ştefan Goanţă.

Nu putem uita nici de Radu Anton Roman, unul dintre colaboratorii români ai lui Jacques Yves Cousteau în decursul turnajului celor patru filme despre Dunăre (1991). Împreună cu Adrian Gagea, a condus echipa lui Cousteau în Delta Dunarii povestind aceste aventuri în 2001 în jurnalul "În Deltă cu Jacques-Yves Cousteau". În ceea ce-l privește pe Cousteau, romanul "Zile de pescuit", pentru care i-a fost decernat Premiul Luceafărul în 1985, a fost publicat în Franța cu titlul "Des poissons sur le sable".

Sursa foto: liviumihaiu.ro / antiquefishingreels.com / rayscott.net

Publicat in: mai 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement