De ce să alegi momeli artificiale

Home « Pescuit « Momeli

După mai multe partide de pescuit ca amatori am aflat că pescuitul cu momeală artificială, linguriță, wobbler, dar mai ales la muscă, rămâne cel mai spectaculos. Așa să fie oare?

Pe o mare parte din lacurile și râurile de munte de la noi este interzis pescuitul cu momeală vie. Astfel că pescarii pasionați sunt practic obligați să aleagă momelile artificiale, confecționate din diverse materiale, care pot atrage peștii răpitori și nu numai. Noi vă recomandăm ca în alegerea unei năluci să țineți cont atât de specia pe care vreți s-o prindeți, condițiile de mediu, dar și de tehnica și măiestria folosită ca pescar.

Pentru pescuitul la răpitori puteți folosi lingurile. În general acestea sunt confecționate din tablă, modelată în diverse forme la care se atașează 1-3 ancore. Lingurile pot avea diverse forme: clasică, pară, pișcot, blincker; diverse culori: argintii, aurii sau combinate; diverse dimensiuni și gramaje. În funcție de formă și accesorii acestea pot avea evoluții diferite în apă. La un scurt raid prin magazine am observat că pe piață sunt disponibile o gamă variată de modele și mărimi.

În ceea ce privește Wobblerul, acesta imită un peștișor, pentru a atrage răpitorii. Este construit din diverse materiale cum ar fi: lemn, plută, plastic, spumă poliuretanică și este de asemenea prevăzut cu 1-3 ancore. În general, wobblerul plutește pe suprafața apei, scufundându-se când este tras, nivelul de adâncime depinzând de poziția barbetei și de forma corpului. Mai există și wobblere scufundătoare, cosmopolite și wobblere de fund.

Tot de la colegii pescari de pe baltă am aflat că twisterul imită diverse animale acvatice, pentru a atrage răpitorii. Pescarii ne-au prezentat această momeală la treabă, iar twisterul nu a dat greș. Din prima aruncare au și reușit să aducă la mal o captură pe măsură. Nu am omis muștele artificiale pe care le puteți folosi pentru pescuitul în apele colinare și de munte, în special la păstrăv, clean, lipan, lostriță. Rolul lor este de a imita o insectă sau o larvă a acesteia. Cu toate că pe piață sunt disponibile o gamă variată de modele, pasionații de “muscărit” preferă să-și confecționeze singuri garderoba de năluci.

Dacă pe timp de iarnă nu puteți sta deoparte aveți de ales dintre marmușcă, brișcă și dandinetă. Marmușca imită mișcările unei insecte numită lataus, brișca este dotată cu un singur cârlig la capăt, fixat prin lipire, iar dandineta, momeala care are forma de biluță sau frunză de salcâm este de asemenea echipată cu un singur cârlig la capăt fixat prin lipire sau mobil.

Dacă nu am reușit, încă, să vă convingem și veți argumenta că e nevoie de mai multă deprindere să păcălești un păstrăv să muște o muscă artificială sau o linguriță decât să legeni o momeală vie în fața lui, trebuie să știți că fie că folosiți momeli artificiale sau vii, tot aveți nevoie de îndemânare.

Sursa foto: pasiuneapescuitului.ro 

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: amator, momeala, wobbler
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement