Meniul preferat de "copoiul" apelor

Home « Pescuit « Momeli

Ştiaţi că în Rusia, în delta Volgăi, momeala preferată cel mai des de somn este fileul de avat? Dar că în Statele Unite, somnii de dimensiuni mici şi medii sunt prinşi frecvent cu hotdog? Ce punem, însă, pe masa acestui peşte în România?

Trecuţi de multe ori din barcă în barcă şi de la o baltă la alta recunoaştem că nu am prins niciodată un somn gigant. Şi vorbim aici de un somn adevărat, care să ne solicite la maxim firul şi lanseta. În schimb am devenit experţi în momeli, iar atunci când vom avea ocazia ştim cu siguranţă ce meniu să îi oferim acestui carnivor, un adevarat "copoi" al apelor. Vă oferi şi dumneavoastră câteva sfaturi de neneglijat în lupta cu...somnul!

Începem cu desertul. Am aflat recent de la amicii de pe baltă că somnul iubeşte deliciile. Iar pentru el, carasul viu, de mărimea palmei unui adult, sunt una dintre momelile cele mai plăcute. Un fel de joacă de-a şoarecele şi pisica. Trebuie să mai ştiţi că, înţepat în dorsală şi apoi lasat liber să înoate, pescuit cu o montură gen cat-o-copter, carasul poate atrage cu adevarat un somn monstru.

Dacă nu v-a reuşit din prima nu vă descurajaţi. Avem şi variante de rezervă. Deşi scoicile sunt considerate adevărate delicatese şi pentru noi, nici somnul nu se lasă mai prejos. Ele constituie un bun segment din alimentaţia de bază a somnului, iar două scoici întregi pe un cârlig dau rezultate bune şi în România. Şi aici există un dar. Pentru a scoate ce e mai bun din această momeală trebuie fezandată. Două-trei zile uitată la soare, scoica prinde un aspect şi un miros specific, greu de suportat, dar rezultatul este, însă, o momeală de nota zece.

Nici de data asta nu aţi avut noroc? Vă sfătuim să încercaţi şi cu ficat de pui sau de ce nu cu picioare de peşte. Prima variantă este mai ortodoxă, dar vă pune la grea încercare mirosu. De ce? Pentru că ficatul de pui trebuie folosit în stare de putrefacţie, deoarece mirosul asemăntor cărnii putrezite împreună cu un conţinut proteic ridicat sunt cele care atrag somnul.

A doua variantă, şi ultima pe care noi o recomandăm în acest număr de Nautica Magazine nu este la fel de ortodoxă. Am aflat de la colegii de breaslă (n.red. revistalupeşte.ro) şi vă reproducem, de asemnea, mot-a-mot ceva fragmente din descrierea modului de preparare a următoarei momeli, care se spune că face ravagii la pescuitul somnului vara în zona Isaccea: ”iei un lemn şi ologeşti câţtiva broscoi mai mari. După ce-i fragezeşti bine, le tai picioarele şi pe urmă le jupoi de piele. Când ai strâns un pumn de picioruţe din astea poţi pleca liniştit la pescuit, că sigur prinzi măcar un somotei”. Apetisant, nu-i aşa?

Am aflat că, anual, sunt prinse exemplare de somn care ajung să depăşească peste 60 de kilograme în greutate, fie că este vorba de pescuitul în lacuri şi baraje sau pe râurile din România. Echipa Nautica Magazine vă urează noroc şi fir intins!

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: momeli, somn
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement