Cum se curăță peștele?

Home « Pescuit « Tehnici

Grija pentru nutriție a omului secolului XXI a început să ia amploare în primul rând datorită apariției bolilor provocate de lipsa unei alimentații corecte. De mii de ani, peștele a fost o sursă de hrană esențială, iar explicația medicală este că peştele conţine atât de mulţi nutrienţi importanţi, inclusiv proteine, încât, aşa cum apreciază şi nutriţioniştii, ar trebui să constituie un segment major al alimentației noastre zilnice. O singură porţie de peşte de 100 de grame furnizează între o treime şi jumătate din necesarul zilnic de proteine. Majoritatea peştilor au şi un conţinut ridicat de vitamina B12, vitală pentru un sistem nervos sănătos şi de iod, necesar bunei funcţionări a glandei tiroide. Acestea fiind spuse, Nautica Magazine vă spune cum se curăță peștele, acest aliment atât de benefic pentru organism!

Atunci când vorbim de pește proaspăt, gătit acasă, bucătarii întâmpină o problemă majoră: cum să curețe peștele astfel încât operațiunea să fie cât mai simplă și mai rapidă. După vechea zicală românească „câte bordeie, atâtea obiceie“, prezentăm cea mai simplă metodă pentru curățarea peștelui descoperită și testată de noi; dar asta nu înainte de a vă explica cum alegem peștele proaspăt.

În primul rând, cum recunoaștem un pește proaspăt? Există cinci variabile care ne indică gradul de prospețime al peștelui: ochii – trebuie să fie clari; branhiile – trebuie să fie de culoare roșu-închis; sângele – trebuie să fie închis la culoare, cu cât este mai deschis, cu atât peștele este de mai mult timp în vitrină; mirosul – care ar trebui să fie o combinație de umezeală și proaspăt; și textura – elastică și fermă deopotrivă.

Dacă am ales deja peștele după cele cinci „semne“ prezentate mai sus, tehnicile de curățare și eviscerare sunt următoarele aspecte pe care le vom prezenta. Așadar, pasul întâi este desolzirea sau procesul de înlăturare a solzilor. Pentru început, peștele trebuie spălat sub un jet puternic de apă rece. Pentru desolzificare, peștele este ținut de coadă și cu partea opusă lamei cuțitului se trece în sens invers poziționării solzilor, dinspre coadă spre cap, apăsând ușor.

Secționarea abdomenului, cea de-a doua etapă în curățarea peștelui, necesită un cuțit cu ajutorul căruia se taie tot abdomenul de la cap până la coadă. Incizia nu trebuie să fie prea adâncă, deoarece se pot sparge viscerele (intestinele) și atunci carnea nu poate fi consumată.

Etapa a treia constă în procesul de îndepărtare a intestinelor sau altfel spus, eviscerarea. Deși pare dificil, trebuie introdus un deget în gura peștelui și cu cealaltă mână se îndepărtează branhiile și măruntaiele.

Curățarea cavității abdominale, cea de-a patra etapă, se face cu ajutorul unei linguri cu care se curăță dinspre cap înspre coadă, interiorul peștelui. Rinichii peștelui - un săculeț alb atașat de șira spinării - și vena sanguină trebuie eliminate cu atenție din burta peștelui. Apoi, se clătește cu apă rece toată cavitatea.

Ulimul pas în curățarea peștelui îl constituie îndepărtarea înotătoarelor sau aripioarelor cu o foarfecă sau un cuțit.

Dacă aveți alte variante, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redacției. Mulțumiri speciale Laurei de la care am învățat să curățăm peștele!

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: wikipedia.org

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement