Fly Fishing in Apuseni

Home « Pescuit « Tehnici
Acest tip de muscarit mai poarta numele de backcountry fly fishing, unul dintre cele mai interesante moduri de a pescui la musca, datorita inaccesibilitatii terenului, a frumusetii peisajului si a dificultatii in abordarea locurilor de pescuit.
Cei pasionati de pescuitul stationar pot pescui pe lacul Belis urmatoarele specii: biban, clean, pastrav indigen, pastrav fantanel, coregon, lipan, lostrita. Bineinteles ca dupa ce incepem sa pescuim la musca si invatam sa prindem mai multe specii de pesti, incepem sa nu mai asociem pescuitul la musca doar cu pastravul. 
Perioada în care pescuitul pastravului indigen este permis se intinde de la 1 mai pana la 15 septembrie, in timp ce perioada sa de reproducere, când pescuitul este interzis, ține de la 15 septembrie pana la 30 martie. Zilele când pescuitul pastravului este permis, precum si numarul admis de pastravi prinsi sunt de 10 la numar, cu dimensiunea legala de 20 cm.
Un mic colt de rai, departe de zgomotul si stresul cotidian, Muntii Apuseni pot fi punctul de plecare pentru expeditii pe traseele turistice montane din zona sau la pescuit de-a lungul Somesului Cald, Ariesului si a Lacului Belis-Fantanele. Pasionatii de pescuit la musca pot pescui pe raul Somesul Cald. Amandoua Somesurile, de la confluenta lor in amonte se situeaza in zona lipanului, care in Somesul Cald urca pana in chei, iar pe Somesul Rece pana aproape de confluenta Racatului. In sus de aceste puncte se intinde, pana la izvoare, zona pastravului.Când mergem la pescuit la munte la pastrav e bine sa fim pregatiti cu o gama variata de momeli. Daca ati observat ca a venit la momeala, dar nu a muscat, probabil ca nu i-a placut culoarea acesteia. Schimbati momeala cu alta din aceeasi gama, dar de culoare diferita si lansati in acelasi loc. Acel pastrav va uita ca 5 minute mai inainte alta musca trecea pe acolo si nu i-a placut. El se va ridica din nou si, daca culoarea e buna, va ataca cu pofta momeala.
Pastravul este reprezentantul acestui stil de pescuit pentru ca e un peste foarte frumos, foarte misterios, foarte lacom cand ne ataca mustele si foarte viguros in drill. Ne ofera niste momente unice pe care in general nu le uitam niciodata, iar pentru aceasta am putea sa-l rasplatim cu o eliberare in conditii decente. (Se spune ca nu trebuie tinut mai mult de 12 secunde afara din apa, ca atunci cand il tinem in mana, sa ne asiguram ca ne-am udat putin mana in prealabil pentru a nu-i afecta mucusul, mucus care il protejeaza de infectii si de bacteriile din apa. De asemenea este preferabil sa folosim carlige fara spin pentru a nu-l rani cand il eliberam). Pescuitul la musca in apele cu pastrav ofera momente unice, iar pestele e un bonus. Asa ca putem sa-l eliberam pentru ca scopul nostru se realizeaza si fara sa ducem pesti acasa. Responsabilitatea noastra este sa protejam natura cu hobbyul nostru si sa-i invatam si pe altii sa o faca acolo unde credem ca e cazul.
Sculele pot fi vergi pentru pescuitul la musca artificiala, lansete cu plute buldo, waggler, rubesiene, elasticate sau vergi lungi cu linii legale, carlige maxim 12 si acestea trebuie sa fie barbless(fara moarte).
Nici un brand care nu a trecut de ochiul vigilent al inspectorilor de la standarde nu apare pe piata. Este interzisa folosirea radiourilor pe balta, focul deschis este interzis, gratarele de unica folosinta (cu mangal) sunt permise, dar nu mai departe de 10 m fata de apa, nu ai voie nici cu acestea in padure. Nu ai voie sa tai crengi din copaci sau sa faci baie in lac.
Cei mai multi pescari sportivi experimentati, odata ajunsi la fata locului, scutura mai intai tufele din apropierea malului pentru a vedea ce fel de insecte isi iau zborul de acolo. Apoi utilizeaza ei insisi musca artificiala care prezinta cea mai mare asemanare cu acestea. De cele mai multe ori metoda da rezultate, insa exista imprejurari in care roadele se obtin tocmai cu musca artificiala cu forma si coloritul total diferite de insectele naturale respective. Pe de alta parte, se poate intampla ca, in ciuda unui intreg arsenal de muste artificiale oferite pastravului, sa nu reusim sa-l provocam nicicum la atac. In aceste cazuri, pestele este cel mai probabil satul sau cine stie ce alt capriciu il determina sa ramana pasiv.
In privinta densitatii speciilor, dupa acelasi studiu, locul I este ocupat (normal) de boistean (53%), principala sursa de hrana pentru pastrav, urmat de mreana vanata, beldita si clean. Cleanul (Leuciscus cephalus) specie omnivora cu mare plasticitate ecologica concureaza cu succes speciile caracteristice zonei. Extinderea acestei specii oportuniste este una din consecintele despaduririlor, a modificarilor din patul albiei si aparitiei lacurilor de baraj. Păstrăvul, specie sensibila, este in regres numeric, iar lipan nu a fost capturat, desi conform zonarii clasice aceste statii sunt in zona lipanului.
 
sursa foto: pinterest
 
Publicat in: martie 2017
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement