Totul despre pescuitul pe timp de iarna

Home « Pescuit « Tehnici
Dupa cum stim pestii sunt animale cu sange rece, iar metabolismul lor creste sau scade in functie de temperatura apei in care traiesc.
Odata cu instalarea iernii majoritatea pestilor  devin apatici, se strang in bancuri mari, migreaza catre locurile de iernat si isi incetinesc ritmul de hranire; dar in cazul in care conditiile le permit, iar hrana este usor acesibila continua sa se hraneasca.
In cazul in care vrem sa avem parte de o partida de pescuit reusita, trebuie sa cunoastem obiceiurile hibernale ale speciilor vizate. Cele mai active specii de pesti pasnici in timpul iernii sunt scobarul, cleanul, morunasul, obletele pe rau, iar pe lac obletele, babusca, rosioara.
Temperaturile scazute modifica si dieta pestilor, preferand astfel hrana de origine animala(viermisori,larve,alti pestisori,scoici.etc.), bogata in proteine si grasimi, ce aduce un aport caloric sporit.
Foarte important de retinut este ca pestii vor cauta locuri de iernat cu izvoare subterane ce aduc apa mai calda sau cu un curent slab ce presupune un efort minim in timpul inotului si in acelasi timp poate aduce si hrana.
Ca un raspuns general, o partida de pescuit productiva in timpul iernii depinde foarte mult de localizarea bancurilor de pesti si de apetitul acestora.
Cat despre echipamentul folosit, acesta trebuie sa fie cat mai fin, indiferent de tehnica folosita.
Cele mai prinzatoare momeli in aceasta perioada sunt larvele de Chironomide(libelulele),viermisorii de carne, carii, sangele, maduva de bovina, ficatul de pasare feliat subtire.
Nadirea pestilor in timpul iernii trebuie sa fie redusa la cantitati mici, mai mult de atentionare si de intretinere pe vad. De cele mai multe ori se face chiar cu momeala aleasa pentru carlig folosind ca liant pamant sau o pastura supraumectata si condimentata.
Pentru a avea succes trebuie sa tinem cont ca pestii sunt mai activi catre mijlocul zilei.
Cele mai bune rezultate se obtin folosind momeli naturale cum ar fi pestisorii momeala de mici dimensiuni atat vii cat si morti cu pluta sau pe fund cu montura clasica cu plumb culisant sau cu plumb fix.
In concluzie in timpul iernii, ar fi de preferat pescuitul pe o apa cu curs lent, canale cu apa mai calda,in praguri cu structura, sau gropile de iernat ce pastreaza o temperatura constanta a apei, cautand sa folosim o momeala
cat mai apropiata de necesitatile pestilor cautati si un echipament cat mai fin.
 
Publicat in: noiembrie 2016
Inapoi la categoria «« Pescuit

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement