Richard Ward, part-time contabil, full-time sailor

Home « Producatori « Australia

Cât de norocoasă poate fi o persoană a cărui șef îi permite să-și ia trei luni libere pentru a-și pregăti ambarcațiunea de cea mai mare competiție națională? Dacă mai adaugi și poziția de entry-level la una dintre cele mai mari multinaționale de contabilitate din lume, o să crezi că am inventat o poveste incredibilă? Australianul Richard Ward știe că răspunsul este NU, pentru că el este cel care a avut suficient curaj să-i spună șefului visul său. Astăzi, Ward este cel mai mare producător de catamarane din Australia. Dar nu a fost întotdeauna așa.

Proaspăt absolvent de contabilitate, cu un job entry-level la unul din giganții industriei, compania Arthur Andersen, Richard era deja participant la concursurile de regată locale. Însă ambiția și dorința de a naviga au făcut ca la vârsta de 20 de ani să-și dorească participarea la cea mai mare competiție națională offshore, Sydney-Hobart Yacht Race. Până să ajungă acolo, mai multe probleme trebuiau rezolvate: transportul ambarcațiunii până la Sydney și o recondiționare a ei, lucruri care necesitau timp. Îndrăzneț, i-a spus șefului planul său. „Este un lucru extraordinar pentru tine. Te susțin. Vânt bun !” a fost răspunsul pe care acesta i l-a dat.

Navigație versus contabilitate

După competiție, Ward vroia mai mult timp pentru el și navigație. Din păcate, de această dată răspunsul șefului pentru o prelungire de șase luni a fost „în ceea ce mă privește, poți să-ți iei Nametoată viața liber”. Și astfel a început aventura pe mări și oceane. Sailing-ul făcea parte din viața lui, însă avea nevoie și de partea financiară pentru a-și întreține această pasiune deloc ieftină. Din aceste considerente s-a mutat în Anglia pentru câțiva ani, după o pauză de un an în care a traversat mările și oceanele lumii.

Pentru că își dorea să navigheze mai mult decât îi permitea timpul liber pe care îl avea la dispoziție, a hotărât să renunțe din nou la cravată și costum. Și-a comandat din Sri Lanka ambarcațiunea Legend 34 și a plecat în aventura Pacificului de Sud, călătorie care a durat doi ani și jumătate. În 1982, s-a întors în Australia cu o nouă idee: dorea să devină constructor de ambarcațiuni.

De la idee la business planName

Și la capătul pământului zicala „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg” este valabilă și asta a testat-o chiar Ward, când a trebuit să-și transforme ideea în realitate. Linia de producție a început timid cu Maricats, bărci de mici dimensiuni pentru competiții. Ca să se poată impună pe piața de ambarcațiuni de acest tip, trebuia o investiție serioasă, bani de care nu dispunea. După o producție de 3.000 de Maricats, a proiectat primul catamaran: o ambarcațiune de 24 de picioare, Seawind 24.

Dar aceste ambarcațiuni nu plăteau facturile. Așa că Richard și-a extins domeniul de producție: a construit 300 de corpuri de autobuz și a creat panouri interioare de fibră de sticlă pentru trenuri. Afacerile mergeau foarte bine, însă el își dorea să fie doar constructor de bărci, așa că a renunțat la autobuze și trenuri.

Seawind 1000, noua creație, a fost un succes fulminant în 1994, chiar de la apariție. Nominalizarea și câștigarea premiului de Barca Australiană a Anului 1995 a crescut imediat producția cu 30 de exemplare. Pentru a putea face față cererilor, a oprit producția celorlalte modele. Acesta a fost momentul cheie al afacerii sale, devenind un jucător extrem de important în industria navală australiană, care și astăzi își menține poziția de lider în Australia.

„Primul și cel mai important lucru este că sunt un marinar. Așa că fiecare barca pe care o construiesc trebuie să fie puternică și rezistentă, dar cel mai important, trebuie să poată naviga pe ocean.” este explicația lui Richard Ward pentru creațiile sale.

Sursa foto: sailmagazine.com

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: catamarane, Richard Ward
Inapoi la categoria «« Producatori

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement