Producția de ambarcațiuni românești înflorește în criză

Home « Producatori « Romania

Când vorbim despre ambarcațiuni de lux, inevitabil gândul ne zboară la marile companii producătoare din străinătate. Și, nici nu-i de mirare! Piața producției de ambarcațiuni din România este mică, multe companii autohtone preferând să se transforme mai degrabă în dealeri decât în producători. Iar motivul este destul de simplu, costurile sunt mai mici, iar câștigurile vin din comisionul de vânzare... Unul destul de mare. În plus, multe dintre ele își comercializează produsele printr-o strategie de marketing care nu pune într-o lumină favorabilă produsele made în România. Iar această lumină afectează nu doar exportul, ci și economia de piață autohtonă. Asta pentru că multe dintre zvonurile apărute sunt complet neadevărate...

Ce-i drept, piața producției de ambarcațiuni românești este restrânsă, însă calitatea nu! Producția se face în număr mic, iar multe dintre ambarcațiunile construite în România pleacă și spre export. Motivul: chiar dacă numărul ambarcațiunilor construite în România nu este mare, ele se află la același rang de calitate cu multe companii internaționale. În plus, există firme constructoare de mare importanță, care s-au cuibărit pe hotarele românești pentru a produce aici ambarcațiuni de lux, cu cele mai înalte tehnologii, existente și pe piețele internaționale. Iar printre criteriile de alegere a locației au fost posibilitatea de export și forța de muncă ieftină.

Industria constructoare de nave, pe locul 2 la export

În ciuda zvonurilor, la capitolul export, România stă extrem de bine. Industria de construcții navale se situează pe locul 2 în top 10 al exporturilor României, spune Institutului Naţional de Statistică (INS). O informație confirmată și de un raport ANCONAV, o asociaţie care cuprinde toate firmele interne constructoare de nave. Printre cele mai vândute ambarcațiuni pe plan internațional sunt navele de transport pentru navigația maritimă.

Vânzări remarcabile s-au produs în 2009 când exporturile au atins un total de 160.000 tone, iar construcția de nave noi a depășit 685000 de tone. Performanță care i-a adus României un profit de 379,6 milioane de euro, după cum arăta INS. Iar asta nu e tot! Nu doar ambarcațiunile au fost exportate, ci și materialele de construcție destinate acestora. Astfel că, printre cele mai profitabile exporturi din acest domeniu s-au regăsit producțiile de tablă groasă, realizată de producătorul român Mittal Steel Galaţi. Un export substanțial cu care România și-a făcut renume pe piața internațională, încasând la acea vreme nu mai puțin de 444 de milioane de euro.

Creștere procentuală anuală!

Chiar și în vreme de recensiune, producțiile de ambarcațiuni simt o creștere anuală semnificativă. În 2011 Ministerul Economiei a anunțat că producția de nave în România a crescut cu 40% față de anii anteriori, iar pentru 2012 și 2013 s-au semnat deja contracte substanțiale pentru export! Iar toate acestea s-au produs în urma promovării produselor românești la târguri internaționale cu renume, precum târgul Europort de la Rotterdam. Locație în care s-au semnat un număr important de contracte, menționa Ministerul Economiei anul trecut, la divulgarea datelor statistice.

98% dintre nave pleacă spre export

Pe lângă semnarea contractelor pentru export, România a obținut și noi oportunități din partea investitorilor interesați în dezvoltarea domeniului construcțiilor navale în România. Acesta este motivul principal pentru care putem spune cu convingere că producția de ambarcațiuni românești înflorește de la an la an. Iar dacă nici nu asta nu v-a convins, aflați și că 98% din totalul navelor românești construite în țară au avut ca destinație exportul. Semn că munca românească și construcțiile navale din România oferă calitate la nivel internațional. Astfel că, în următorii ani, am putea asista la o schimbare drastică în topul industriilor care susțin economia țării. Asta pentru că industria navală îi face concurență industriei constructoare de mașini.

Gina Rotaru

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Producatori

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement