Senzații tari, salturi la fel!

Home « Sport « Jetski

Dacă-l urmărești pe simpaticul mustăcios Mario, pare un lucru extrem de simplu. „Calcă“ apa cu mult aplomb, dornic să impresioneze lumea de pe plajă și evita cu talent obstacolele ivite în cale, sărind peste ele. Ai putea face ca el și dacă ai fi la vârsta gimnaziului. De acasă, cu laptopul în poală, fiindcă Mario e unul dintre cele mai populare personaje de jocuri video, abil la toate sporturile, deci și la ski-jet, care face furori printre puștii amatori de zbenguială în rețea.

În realitate însă, e mult mai dificil. Și nu e vorba doar de prețul care face ski jet-ul inaccesibil – în fond, nu trebuie să fii proprietar al unei ambarcațiuni cu care să-ți dai gata prietenii prin măiestria probată în sporturi acvatice. E suficient să vină 1 mai și vremea bună, să dai o fugă la Mamaia și să dedici circa 150 de lei din bugetul zilnic pentru o plimbare de 15 minute (sfertul tău de ora garantat de glorie și adrenalină!) cu ski jet-ul.

Cascadorii cu Emil Boc și Gigi Becali

În România, micile vehicule cu motor care „înghit“ apa în viteză amețitoare atrag un spectru larg de public: simpli turiști sau temerari pasionați de sport extrem, adolescenți teribiliști, dar și persoane publice. De o frumoasă carieră în presă, și nu neaparat cea excesiv de colorată, s-au bucurat și peripețiile patronului de la Steaua (Gigi Becali a intrat în colimator deoarece a refuzat să poarte vesta de salvare), și mica aventură a fostului premier Emil Boc (acesta a căzut de pe jet-ski, spre disperarea celor de la serviciul de pază și protecție a demnitarilor!). Firește, ambii „eroi“ folosiseră ski jet-ul ca mijloc de agrement – dacă nu și ca pe un vehicul electoral –, prin urmare, n-a fost rost de virtuozitate, curse contracronometru ori condusul ambarcațiunilor în picioare, spre delectarea asistenței.

Figuri și… „figuri“ la ski-jet

Alunecarea în viteză și adrenalina consumată cu această ocazie atrag mereu oameni care vor să epateze, fie că e vorba despre cei care folosesc un clasic jet-ski, prin intermediul căruia virtuozitatea ține mai mult de capacitatea de a struni vehiculul, fie că ne referim la cei care preferă un stand up jet-ski (ambarcațiune cu ghidon mobil, lesne de manevrat de un pilot care stă în picioare). „Figuranții“ ski-jet-ului ar putea avea însă revelația ca una dintre cele mai dificile execuții e chiar întoarcerea unei ambarcațiuni care plutește pe burtă, în timp ce ei se bălăcesc prin apă după ce au căzut la primul viraj în coadă de pește! În mod cert însă, nu-i vei vedea pe acești teribiliști la concursuri de jet-ski organizate ca la carte, unde sunt prevăzute probe de îndemânare, viteză, freestyle.

Mic ghid de acrobații cu ski-jet-ul

Cu mențiunile că aceste execuții nu trebuie încercate pe lacul din preajma casei tale și că nu toate vehiculele ski-jet pot fi conduse din picioare (sunt unele speciale, care presupun sincronizare, forță, echilibru și știința de a sta cu picioarele bine înfipte pe platformă), iată câteva exerciții de marcă în ski-jet freestyle:

  • Flick flack pe spate - e un salt în care pilotul se face una cu vehiculul; execuție pretențioasă, nu e sigur că-ți iese nici dacă ești vicecampion european la stand up jet-ski.

  • Tail stand – aflat în poziție verticală, ești agățat de ghidon, în timp ce aparatul stă pe „coadă“.

  • Barrel roll (răsucirea butoiașului) – salt în lateral, peste cap, și revenire în poziție verticală, pe cât posibil, fără abatere de la axul săriturii.

  • Super flip – dublusalt înapoi, cea mai periculoasă săritură executată la nivel profesionist, accesibil unor sportivi ce pot fi numărați pe degete.

  • „Elicopterul“ – când pilotul se răsucește în mod repetat, conducând când normal, când de-a-ndoaselea, ținându-se de ghidonul mobil.

Sursa foto: deviantart.com

 

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: adrenalina, jetski
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement