Yachtingul, un sport mai accesibil decât pare

Home « Sport « Yachting

Când ne gândim la iahturi, ne imaginam o viață luxoasă, rezervată doar milionarilor și starurilor, ale căror ambarcațiuni sunt admirate în toate porturile mari din întreaga lume. Yachtingul, însă, este un sport pe care-l poți practica și tu!

Imagini cu iahturi de 138 de metri ale oligarhilor ruși sau ale prinților arabi ar descuraja și pe cel mai curajos visător. Dacă adăugăm faptul că cel mai scump iaht care a fost cumpărat online de pe ebay a costat 168 milioane de euro, visul de a fi la cârma unei ambarcațiuni cu vele pare și mai îndepărtat. Însă, dincolo de plăcerea de a naviga cu echipaje mari, în cele mai îndepărtate locuri, pe vase luxoase, yachtingul este un sport generos, deoarece poate fi practicat de oricine își dorește.Name

Ce este yachtingul?
Pe scurt, este un sport nautic practicat cu ambarcațiuni cu vele. Se presupune că primele regate au avut loc în secolul al XV-lea în Olanda, iar din 1900 a devenit sport olimpic, fiind introdus la Jocurile Olimpice din același an de la Paris.

De ce sa practici acest sport?
Îți oferă o senzație unică de libertate și aventură, pe care o poți savura împreună cu familia ta, de la cel mai mic la cel mai mare. Spre deosebire de alte sporturi nautice, acesta nu are limită de vârstă, nu trebuie să ai condiție fizică și nici nu implică riscuri foarte mari. Chiar dacă nu ai venituri suficiente pentru a achiziționa o ambarcațiune, există varianta închirierii pentru câteva zile sau pentru o perioadă mai lungă, în vacanțe. În plus, yachtingul te apropie de natură, te ajută să capeți încredere în tine, să ai rapiditate în gândire și rezistență fizică.

Ce trebuie să știi?
Important este să  ai noțiunile elementare, pe care le poți învăța în câteva ședințe la un club de yachting. O dată învățate tainele navigației și cum să conduci o navă cu vele, îți rămâne doar să închiriezi o ambarcațiune și să te bucuri de sentimentul de libertate alături de prieteni sau de familie. Chiar dacă în România nu există peisajele de vis din Italia, Grecia sau Croația, simplul fapt că ajungi în largul mării și te depărtezi de plajele zgomotoase te va face să te încarci de energie, să asculți valurile și să te simți protejat de lumea agitată și de problemele de zi cu zi. 

NameMai întâi, vei învăța să stai pe poziția corectă, să ții direcția, să schimbi direcția și să reglezi velele. În timp, vei reuși să faci aceste lucruri cât mai repede și mai corect și vei dezvolta noi abilități pentru a afla cât mai multe despre ambarcațiunea în care te afli. Noțiuni de meteorolgie, sisteme mecanice și electrice, de radio, de prim-ajutor, supraviețuire sau nutriție sunt și ele importante, mai ales dacă te gândești să te îndrepți către țărmuri îndepartate.

Iahturi în România

La noi în țară sunt aproximativ 10.000 de proprietari de ambarcațiuni cu motor și cu vele, dar multe dintre ele sunt ținute în porturile de la Marea Mediterană (Croația, Italia, Franța). Cam un sfert dintre ambarcațiunile românești sunt păstrate în cele trei puncte amenajate la Marea Neagră, în Constanța, Eforie Nord și Mangalia. În Mangalia există 146 de locuri de acostare pentru ambarcațiuni cu lungimi între 8 și 18 metri, o investiție de circa un milion de euro din fonduri europene.

Cluburi și organizații
În România, există câteva organizații în care te poți înscrie și cluburi unde vei fi inițiat în tainele acestui sport. Condusă de Majestatea Sa Regele Mihai I, Yacht Clubul Regal Român (YCRR) este cea mai prestigioasă asociație de acest tip din România. Școala de yachting, cursuri pentru diverse categorii, informații utile, cum ar fi cele despre efectul vântului și efectul cârmei, plus multe altele îți stau la dispoziție accesând siteul oficial. Yacht Club Regal Român își propune, de asemenea, dezvoltarea yachtingului în România, prin sprijinirea activităților sportive specifice și prin acțiuni de protecție a mediului.Name

Yacht Club Romania este principalul club de yachting offshore al României, care are drept scop promovarea performanței în cadrul unui sport unic în Marea Neagră: yachtingul offshore.  Anul trecut a avut loc a doua ediție a Regattei Nautic Life Beneteau, organizată de Nautic Life și Yacht Club Romania. Desfășurată în cadrul Campionatului BMW de Yachting Offshore, a înregistrat un record ca număr de participanți pentru o regată locală: 22 de echipaje, dintre care 18 din România și 4 din Bulgaria.

Marina Eforie - Ana Yacht Club este primul port de agrement privat din România construit la standarde europene. Este situat în stațiunea Eforie Nord, în golful din fața hotelului Europa, iar un drum de acces din șoseaua națională permite legătura directă cu mașina către port. În acvatoriul portului pot staționa 60 de ambarcațiuni, cu un pescaj maxim de trei metri, pe întreaga perioadă a anului. Printre facilitățile oferite se află alimentarea cu carburanți și energie electrică, comunicații internaționale (internet wireless, fax), apă curentă, grupuri sanitare.

Competiții în 2012

Anul acesta este programat, la inițiativa Yacht Club Romania, primul campionat de Yachting Offshore al Mării Negre: „BMW Offshore Yachting Championship”. Campionatul va curpinde patru competiții, ce se vor desfășura din luna mai până în septembrie, după cum urmează:

24 – 27 mai - BMW Black Sea International Regatta - din Varna (Bulgaria) până la Mangalia
13 – 15 iulie – Nautic Life Beneteau Regatta – Mangalia, Limanu
17 – 19 august – Regatta Calatis – Mangalia
27 – 30 septembrie – Mangalia

De asemenea, tot în 2012, se va desfășura „Black Sea Race”, o competiție care va începe, pe 26 mai, în Varna (Bulgaria), și se va termina în Turcia. Traseul va cuprinde Varna (Bulgaria), Mangalia (România), Odessa (Ucraina), Sevastopol (Crimeea/Ucraina), Soci (Rusia), Batumi (Georgia), Trabzon (Turcia) și Istanbul (Turcia). Mai multe informații, aici.

Sursa foto: volvooceanrace.com

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: ambarcatiuni, aventura, navigatie
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement