Cu liftul prin apă (foto)

Home « Turism « Inedit

Relaxare la locul de muncă? Mergi cu liftul! Nu este o glumă, ci o strategie bine pusă la punct de o echipă de arhitecți, care a reușit să creeze o adevărată minunăție acvatică: un lift în mijlocul unui acvariu de 25 de metri înălțime. Nu ai nevoie de tub de oxigen, mască sau ochelari subacvatici. Ești într-un lift normal din sticlă și te bucuri de o priveliște absolut spectaculoasă: mii de specii de pești care rotesc în jurul tău. Minunăția se numește AquaDom și se află în mijlocul hotelului Radisson Blu, situat în Centrul Sea Life din Brelin, Germania. Inedita invenție este vizitată de sute de oameni în fiecare zi, devenind principala atracție și oază de relaxare a tuturor clienților hotelului și nu numai.

Spunem nu numai pentru că Centrul Sea Life, unde se regăsește liftul subacvatic, deține nu doar hotelul Radisson Blu ci și birouri, centre comerciale și restaurante de lux, circulate zilnic de mii de oameni. AquaDom-ul are o înălțime cilindrică de 25 de metri, este construit din sticlă acrilică pentru acvariu și are în interior un lift din sticlă transparentă. La baza lui există o cafenea și un snack-bar de lux, dar și o zonă de relaxare, cu canapele și fotolii.

Stil nautic cu 12,8 milioane de euro

AquaDom-ul din Berlin a fost inaugurat în anul 2004, iar costurile lui au fost exorbitante, ar spune unii. Nu și inginerii, care cred că o asemenea minunăție își merită până și ultimul bănuț, fiind grandios prin mărime și calitate. Prețul lui a atins aproximativ 12,8 milioane de euro, acvariul fiind proiectat și construit de compania Concept International Management.

Cilindrul acrilic a fost construit de firma americană Reynolds Polymer Technology, design-ul lui bucurându-se de cel mai mult succes printre vizitatorii și angajații Centrului Sea Life. Cilindrul exterior a fost fabricat din patru piese, fiind îmbinat în patru locuri pentru o rezistență definitorie, iar interiorul cilindrului (liftul) a fost construit dintr-o singură piesă. Astfel, infiltrarea apei este, practic, aproape inposibilă.

Transport printre 1.500 de peşti

AquaDom-ul este cel mai mare acvariu cilindric din acril din lume, cu un diametru de aproximativ 11 metri, construit pe o fundație de 9 metri înălțime. Este umplut cu peste 1 mil. de litri de apă, prin care se plimbă nestingheriți peste 1.500 de peşti din 50 de specii. Hrănirea peştilor şi curăţarea acvariului se fac zilnic, pentru asigurarea unei vederi clare și transparente către și din interiorul acvariului. Peștii sunt hrăniți la trei sau patru zile cu 9 kg de mâncare. Ceea ce face întreținerea să pară extrem de costisitoare.

Însă, toate eforturile merită, spune conducerea Centrului Sea Life. Nu doar pentru design sau relaxarea angajaților, ci și pentru profitul adus. Chiar și după opt ani de la lansare, AquaDom-ul trezește curiozități în rândul oamenilor din întreaga lume, hotelul cu pricina fiind principala alegere a turiștilor atunci când vine vorba de cazare. Astfel, hotelul Radisson Blu, situat în mijlocul Centrului Sea Life, aduce anual un profit, probabil, de rândul milioanelor de euro. Păi, la așa minunăție, nici nu ne miră! Pe cine nu ar tenta o astfel de experiență, pentru unul sau câteva minute?

Autor: Gina Rotaru

Surse foto: interestingengineering.com/ idesignarch.com/ bloodyloud.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement