Curiozități despre Oceanul Indian

Home « Turism « Inedit

Știm cu toții că Oceanul Indian este unul dintre cele mai mari oceane de pe fața Pământului. Însă, doar atât? Pe lângă dimensiuni, alimentarea cu apă și piesaje mirifice, Oceanul Indian se face remarcat cu proprietăți unice în lume. Ce ascunde el și care sunt resursele care îl transformă în unul dintre cele mai profitabile oceane ale lumii? Află din descoperirile cercetătorilor marini, expuse de noi în cele mai esențiale rezumate:

1. Acoperă 20% din suprafața pământului

Primul bit de informaţie despre Oceanul Indian, care atrage atenția oricui, este dimensiunea sa. Nu este mare, ci foarte mare! Acoperind 20% din suprafața totală a Pământului, Oceanul Indian aduce o mare contrubuție la aprovizionarea cu apă a întregii planete. Datorită dimensiunilor sale uriașe, se estimează că Oceanul Indian are un volum de 292,131,000 kilometri cubi, cu o adâncime medie de 3890 de metri.

2. Locație unică/intrări în mai multe continente

Oceanul Indian este legat de un număr de continente pe fiecare parte. Subcontinentul indian spre nord, Africa spre vest, Insulele Sunda şi Australia spre est şi Antarctica spre sud. Faptele geografice ale Oceanului Indian descriu diversitatea acestui ocean prin 57 de grupuri de insule, 16 țări africane și 18 țări asiatice, fiind conectat la acestea direct prin apele sale. Multe alte porturi ale acestor continente sunt legate de Oceanul Indian în mod indirect, prin opțiunile de navigație diversificate.

3. Limita de viață a vietăților marine

Un lucru foarte interesant este limita de viață a vietăților marine aflate în apele Oceanului Indian. Din cauza temperaturii mai ridicate a apei, animalele din Oceanul Indian trăiesc mult mai puțin. Oceanul Indian are cele mai călduroase ape dintre toate celelalte oceane ale lumii și oferă planctonului puține șanse de supraviețuire.

4. Are proprietăți fizice și chimice unice în lume

Oceanul Indian este unic nu prin dimensiuni, ci și prin proprietățile sale. După cum am menționat mai sus, temperatura apei este mai ridicată decât al celorlalte oceane, ea având cea mai mare concentrație de hidrocarburi dizolvate. Este singura sursă de apă cu cele mai înalte și, totodată, cele mai scăzute niveluri de salinitate, în funcție de locație.

5. Cel mai scăzut nivel de oxigen

Apele Oceanului Indian conțin cel mai scăzut nivel de oxigen din lume datorită ratei puternice de evaporate a apei. Acest fapt face ca dezvoltarea vietăților din Oceanul Indian să fie un fenomen cu adevărat unic.

6. Cumulează apă din 6000 km de râuri

În acest ocean se revarsă mai multe râuri din diferite părți ale lumii, care însumează peste 6000 de kilometri. Printre acestea de regăsesc două dintre cele mai mari râuri ale lumii: Gange și Brahmaputra. Datorită apropierii de ecuator, rata de evaporare a apei este foarte ridicată.

7.  Legat de cele mai importante porturi ale lumii

Oceanul Indian are legături către porturi de pe diferite continente. Chennai, Mumbai și Kolkata sunt porturile indiene ale acestui ocean, în timp ce Colombo din Sri Lanka, Durban și Richards Bay din Africa de Sud, Jakarta din Indonesia și Melbourne din Australia constituie cealaltă parte importantă a porturilor afiliate acestui ocean. Aceste porturi sunt puncte importante de comerţ atât pentru țările de origine, cât și la nivel global.

8. Deține 40% din petrolul mondial

Oceanul Indian are o contribuţie majoră proprie la comerţul mondial. Pe lângă rutele de navigaţie şi depozitele sale de minerale, acest ocean deține, de asemenea, mai multe depozite de petrol, ce însumează aproximativ 40% din producţia mondială totală de petrol.

9. Plutește pe un continent scufundat

Unul dintre lucrurile interesante și foarte puțin cunoscute publicului larg este că pe fundul unei mari părți din Oceanul Indian se află un continent scufundat numit Platoul Kerguelen, despre care se spune că ar fi de origine vulcanică.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: descopera.ro

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement