Oceanele, la un pas de colaps

Home « Turism « Inedit

Știm că auzi constant de poluarea oceanelor. Știm că subiectul a început să-i obosească pe mulți dintre voi... Însă, știm și că măsurile luate până la ora actuală privind ecologizarea apelor nu au fost suficiente. Mai mult, poluarea se extinde precum o boală contagioasă, iar nivelul de supraviețuire este în scădere. Tot mai multe viețuitoare marine mor, iar omenirea este puternic afectată, fiind amenințată de boli și începând să resimtă lipsa resurselor naturale.

Nivelul de poluare al oceanelor a produs daune iremediabile ecosistemului marin. Măsurile luate nu fac față ritmului alert cu care oamenii poluează apele, motiv pentru care ecologiștii trag un semnal puternic de alarmă. Oceanele sunt la un pas de colaps ecologic! Pentru conservarea mediului marin, ecologiștii au lansat un program de informare, pentru ca oamenii să conștentizeze problema și să acționeze fiecare la nivel local. Astfel, afăm principalele șapte cauze ale poluării marine. Privește și fii tu primul care începe schimbarea.

1. Emisii de NOx și Sox

Nox (oxizii de azot) și SOx (oxizii de sulf) sunt principalii poluanți proveniți din sectorul naval. Emisiile sunt rezultate din arderea combustibilului în motoarele vehiculelor și poluează atât mediul marin cât și stratul de ozon. Substanțele NOx și SOx se obțin prin arderea carburanților și ajung în aer, prin țevile de eșapament, în formă de fum.

2. Acidificarea oceanelor

Problema acidifierii oceanelor devine tot mai periculoasă pentru oameni și vietăți marine. Aciditatea crescută din apele oceanelor pune în pericol viața multor organisme marine și a unei mase mari din populație, care depinde de pește și produsele din pește pentru a supraviețui. Cele mai afectate sunt persoanele care supraviețuiesc cu ajutorul meseriilor precum piscicultura.

3. Dragajul

Activitatea de dragare a perturbat ecosistemului marin mulți ani la rând. Deși au fost luate măsuri pentru a atenua efectele dragării asupra mediului marin, care distruge viața subacvatică, ele încă se fac puternic resimțite. Multe specii de plante acvatice au ajuns o raritate, iar altele se dezvoltă cu mare dificultate.

4. Deversarea deșeurilor

Deversarea deșeurilor industriale, din nave și stații de epurare, a cauzat moartea a milioane de specii de pești și de păsări. Deșeurile revărsate în apele oceanelor au provocat cea mai semnificativă poluare din ultimii zece ani. Efectele adverse au fost restimțite nu doar de vietățile marine, ci și de oameni.

5. Poluare provocată de navele de croazieră

Navele de croazieră poluează mediul marin într-o mulțime de moduri. De poluarea fonică, la deșeuri aruncate peste bord, până la poluarea cu emisii de dioxid de carbon și scăpări de combustibil. Deși în ultimii ani proprietarii navelor de croazieră au înțeles importanța conservării mediului marin, mai este drum lung de parcurs până la ecologizarea totală a acestora.

6. Scurgeri de petrol

Cele mai mari cauze ale poluării mediului marin sunt, fără îndoială, deversările de petrol. Au existat foarte multe astfel de incidente nefericite, care au demonstrat că deversările și petele de petrol pun ecosistemul marin și uman în mare pericol.

7. Plasticul

Platicul ucide nu doar vietăți marine, ci și păsări și animale sălbatice. Sunt deșeuri nonbiodegradabile, iar multe animale le confundă cu hrană, fiind atrase de culorile țipătoare ale acestora. Cei care au citit despre Groapa de Gunoi a Oceanului Pacific cunosc gradul de pericol pe care în reprezintă deșeurile din plastic pentru mediul marin.

Motivele menționate mai sus în privința poluării marine nu sunt suficiente pentru a descrie adevărata gravitate a problemei. Dar este de datoria noastră să informăm în speranța de a produce o mică schimbare. Punând mâna de la mână, ecosistemul marin s-ar putea redresa cu o mai mare rapiditate. Căci, în cele din urmă, rezultatele benefice se obțin cu voință, persistență și multă încăpățânare.

Gina Rotaru

Foto: scienceblogs.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement