Oraș subacvatic în Amsterdam

Home « Turism « Inedit

Hoteluri subacvatice, submarine din sticlă sau lifturi înconjurate de apă? Sunt nimicuri pe lângă ce urmează! Un nou concept este pe cale să revoluționeze habitatul uman. Mai exact, trecem de la locuințele pe pământ, la locuințele sub apă. Și nu doar atât! Un arhitect nonconformist din Olanda are de gând să construiască primul... oraș subacvatic. Da, vedeți bine! Nu-i o cameră la hotel sau un aqua parc de impact. Este vorba despre un întreg concept care bagă la apă blocuri, parcări, supermarketuri și mall-uri întregi! Nu vă vine a crede?

Arhitectul Moshe Zwart a reușit să facă ce alții nici n-ar fi visat vreodată. A creat un concept unic pentru realizarea unui oraș subacvatic, ce urmează a fi construit în canalele din Amsterdam. Moshe Zwart și-a dezvăluit planul în urmă cu patru ani, când a estimat că ridicarea întregului oraș ar putea costa 15 miliarde de dolari. Construcția este numită AMFORA (Alternate Multifunction Underground Space Amsterdam).

Proiectare unică

Potrivit arhitectului, care a realizat numeroase proiecte reputate, acesta este unul dintre cele mai grandioase. Este un proiect care se preconizează a fi de mare impact la investitori și la publicul larg. Motivul: curiozitatea. În prezent, Moshe Zwart are planuri doar pentru construcția unui complex de clădiri, menit să satisfacă nevoile de recreere a oamenilor care duc o viață agitată în oraș. Odată cu această clădire, arhitectul va oferi, de asemenea, un spațiu amplu dedicat parcărilor auto.

Chiar dacă sună palpabil și grandios, viabilitatea proiectului este pusă sub semnul întrebării de critici din cauza dispersiei poluanților. Aerisirea este esențială, mai ales dacă vorbim despre o parcare auto. Iar în mediul subacvatic, aceasta este destul de dificil de realizat. Dar nu imposibil, spune arhitectul. Acesta susține că întreaga construcție va fi impremeabilă la emisiile externe de carbon, iar emisiile interne din cadrul clădirii vor fi reglementate în mod corespunzător. Cu toate acestea, nu neagă existența emisiilor de carbon, apărute la momentul construcției. Aspect care îi îngrijorează pe experții de mediu.

Concluzie

Planurile arhitectului Moshe Zwart sunt destul de îndrăzneţe şi implică un grad ridicat de concentrare. În plus, arhitectul are nevoie de mult mai multe proiecte în timpul delurării construcțiilor, unde ar putea să apară mici modificări. Cu toate acestea, interesul constructorilor și investitorilor a crescut considerabil de la afișarea ultimelor detalii privind construcția. Astfel, proiectul ar putea strânge finanțări de milioane de euro și ar putea aduce un profit dublu față de investiție. Motivul: curiozitatea și interesul oamenilor de a experimenta, fie și pentru câteva ore, traiul subacvatic.

În cazul în care proiectul va fi finalizat întru-totul, problema suprapopulării ar dispărea complet. După orașul subacvatic de sub Amsterdam, ar putea apărea și alte orașe asemănătoare în mări sau chiar în mijlocul oceanelor. Mai mult, construcția s-ar putea dovedi a fi răspunsul la lupta împotriva ameninţării creșterii nivelurilor oceanelor din întreaga lume.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement