Explorând plajele Normandiei

Home « Turism « Trasee

Știm cu toții că Franța este țara cu cel mai bun vin din lume, cu cea mai bună (și variată) brânză din lume, cu istorie și cultură din plin. Astăzi vă propunem o călătorie în timp, mai exact acum 60 de ani, când Aliații au început eliberarea Franței de pe plajele Normandiei!

Facem o incursiune în istorie și ajungem la 6 iunie 1944: Ziua Z sau cea mai lungă zi din istorie. Aici, pe aceste plaje atât de linștite astăzi, s-a dezlănțuit un infern. Conform Wikipedia, evenimentele istorice s-au petrecut astfel: în cadrul celui de-al doilea Război Mondial, bătălia pentru Franța a fost dusă între armatele Aliaților și cele ale Germaniei. Debarcarea celor aproape trei milioane de soldați ai Aliaților pe plajele Normandiei a avut denumirea secretă de „Operațiunea Overlord“ și cea mai mare operațiune amfibie din istoria omenirii. Aliații au traversat Canalul Mânecii din Anglia în Normandia. Cea mai mare parte a forței de invazie - trei divizii americane, două britanice și una canadiană - a plecat de la Portsmouth, Anglia, pentru a acosta la Cote Calvados, între Cherbourg și Le Havre, ca la 25 august să elibereze Parisul.

Era nevoie de toată această pagină de istorie pentru ca să înțelegeți de ce, astăzi, pe plajele însorite ale Normandiei există peste tot câte un lucru care amintește de Ziua Z: de la buncărele de ciment, acum în ruină, până la numeroasele cimitire ridicate în memoria soldaților căzuți.

Plajele normande de pe țărmul Atlanticului au ca puncte de reper Portsmouth (Anglia), Cherbourg, Colleville, St. Marie Du Mont (plaja Utah), Omaha Beach, Gold, Juno, Sword, Arromanches și Le Havre. Din iunie până în septembrie, temperatura este ideală pentru o vizită aici. Pentru a parcurge toate aceste localități încărcate de istorie, mai multe feriboturi pleacă zilnic din Marea Britanie spre Franța, cu diferite posibilități de tururi în grupuri sau individuale, în compania unor ghizi foarte documentați și, totodată, pasionați de istorie. Pentru mai multe detalii vizitați site-ul dedicat regiunii și dacă plecați în redescoperirea momentelor istorice de la 1944 pe plajele Normandiei, scrieți-ne și nouă.

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: normandie-tourisme.org

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement